Slovenski predsjednik Borut Pahor dao je u petak iskaz pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom koje se bavi traženjem političke odgovornosti za malverzacije pri gradnji termoelektrane u Šoštanju, zanijekavši bilo kakvu svoju odgovornost za investiciju koja se smatra velikim energetskim promašajem s obzirom na to da je stajala gotovo 1,6 milijardi eura, a posluje nerentabilno i s gubicima.

U vrijeme početka projekta Pahor je bio na čelu koalicijske vlade koja je dala “zeleno svjetlo” ugovoru s francuskim Alstomom kao dobavljačem opreme, a dopunama ugovora cijena za termoelektranu više je nego udvostručena u odnosu na prvotni plan.

U iskazu pred parlamentarnim povjerenstvom, Pahor je kazao da se ne osjeća odgovornim za ono što se oko investicije kasnije događalo, da je vladu 2008. godine preuzeo u doba ekonomske krize kad su se zatvarale mnoge tvornice i gubila radna mjesta te da je zato bio zadovoljan što je jedna krupna investicija u energetski sustav opstala.

“Kao predsjednik vlade nisam imao nikakvog razloga sumnjati u samu investiciju i ugovor s Alstomom”, kazao je Pahor.

Sasvim suprotni iskaz dao je tadašnji ministar znanosti i obrazovanje, u spomenuto vrijeme Pahorov koalicijski partner Gregor Golobič, koji se u to vrijeme zalagao za prekid ugovora i odustajanje od velike investicije, a kasnije sa svojom strankom izašao iz koalicije.

“Uvjeren sam da je ugovor s Alstomom još 2009. godine bilo moguće prekinuti i da je to trebalo učiniti. Ugovor s Alstomom dogovarali su ljudi koji su bili nesposobni ili su imali za to druge motive, a sam koncept ugovora o  termoelektrani TEŠ 6 bio je zamišljen kao alibi za krađu, a ne kao energetski projekt”, kazao je pred parlamentarnim povjerenstvom Golobič.

Po njegovu mišljenju, pojedini ministri u Pahorovoj vladi “obmanjivali” su vladu i javnost vezano uz taj projekt koji su poticali lobiji zainteresirani za dobit pri uvozu ugljena iz Indonezije. U termoelektrani koristili su indonezijski ugljen jer domaći iz rudnika Velenje nije zadovoljavajuće kalorijske vrijednosti.

Termoelektrana u Šoštanju puštena je u rad prije godinu dana, ali posluje neekonomično i s gubicima, a ove godine nije prihvaćen prijedlog zakona po kojemu bi potrošači plaćali posebno izdvajanje za namirivanje njenih gubitaka, u ukupnom godišnjem iznosu od 25-30 milijuna eura.

U vezi s aferom oko navodnih malverzacija pri gradnji termoelektrane u Šoštanju u Sloveniji se vodi desetak sudskih postupaka protiv više osoba, a nekadašnji direktor termoelektrane Uroš Rotnik sumnjiči se za primanje provizija i pranje novca.

Vodi se i sudska istraga zbog sumnje da je dizanjem cijena preko više aneksa na osnovni ugovor o nabavi opreme s Alstomom državi nanesena šteta od 250 milijuna eura.

Komentiraj