Slovenski parlament u petak glasa o Šarcu kao mandataru nove vlade

Slovenski parlament u petak bi na izvanrednoj sjendici trebao glasovati o prijedlogu da se za mandatara nove vlade izabere Marjan Šarec.

Njegova lista (LMŠ) na izborima 3. lipnja osvojila je 13 od 90 mandata u novom parlamentu.

Relativnom pobjedniku izbora, bivšem premijeru Janezu Janši, nije uspjelo okupiti dovoljno stranaka za formiranje koalicije desnog centra.

Šarčevu kandidaturu istaknula su 43 zastupnika iz njegove stranke, triju stranaka koje čine sadašnju tehničku vladu Mira Cerara te zastupnici stranke SAB nekašnje premijerke Alenka Bratušek.

Da će podržati Šarčev izbor za premijera manjinske “projektne” vlade najavila je i stranka Ljevica (L) koja u vladu ne namjerava ući.

To znači da bi dobio potrebnu natpolovičnu većinu glasova na glasovanju koje je tajno.

U slučaju izbora, Šarec svoju listu ministara mora predložiti u roku dva tjedna, nakon čega za nju također treba dobiti potvrdu parlamenta.

Na izvanrednoj sjednici u petak, taj nekadašnji profesionalni dramski glumac i komičar, a  donedavno gradonačelnik Kamnika, trebao bi ukratko predstaviti kraći program svoje buduće koalicijske vlade.

Kako najavljuju slovenski analitičari, na sjedici koja bi trebala prekinuti višemjesečnu postizbornu pat-situaciju nisu isključeni proceduralni zapleti i pokušaji Janšina bloka da blokirra Šarčev izbor.

Glasanje na kojemu Šarec treba dobiti najmanje 46 glasova treba biti obavljeno u roku od najkasnije 24 sata kada istječe predviđeni rok za drugi krug kandidatura, odnosno dvomjesečni period nakon konstituiranja parlamenta.

U suprotnom bi se nastavila politička blokada, jer bi se morao održati i treći krug kandidatura u kojemu bi stranke ponovno mogle isticati svoje kandidate.

U slučaju neuspjeha, održali bi se prijevremeni izbori, što većina stranaka želi izbjeći.

Komentiraj