Slovenija će već idućeg mjeseca izaći iz mehanizma prekomjernog proračunskog deficita i vlada neće morati donositi nove mjere za obuzdavanje proračunskih troškova, izjavio je u subotu slovenski ministar financija Dušan Mramor.

“Uvjeren sam da će Slovenija u svibnju izaći iz mehanizma proračunskog deficita. Lanjski deficit naših javnih financija je 2,9 posto, unutar okvira koji smo planirali”, kazao je Mramor u Amsterdamu prilikom neformalnog sastanka financijskih ministara Europske unije.
Po riječima Mramora, na sastanku je prihvaćena primjedba Slovenije o potrebi promjene metodologije kojom europski statistički zavod Eurostat izračunava strukturni deficit jer se na primjeru Slovenije pokazalo da je on nelogičan i dovodi do krivih procjena i većih procjena deficita nego što je to realno.
Prema riječima slovenskog ministra, podržan je prijedlog Europske komisije da se kombinacijom triju različitih pokazatelja određuje je li neka država u skladu s odredbama Pakta o stabilnosti i rastu koji diktira limite za visinu javnog duga, deficita i proračunskih izdataka.
Slovenski statistički zavod procijenio je ovaj tjedan da je  javnofinancijski deficit Slovenije u prošloj godini iznosio 1,3 milijarde eura, odnosno 2,9 posto BDP-a,  što je više od prve procjene, ali i niže od zacrtanog cilja.
Slovenija primarni proračunski deficit namjerava u potpunosti ukinuti do 2020. godine, u skladu s odredbama Pakta stabilnosti koji se odnosi na zemlje članice eurozone.

Komentiraj