SLOVENSKI MEDIJI Slovenija kupuje bodljikavu žicu, vlada odbija komentirati

EPA/Gyorgy Varga

Slovenska vlada već je naručila veće količine bodljikave žice radi eventualne zaštite svoje južne granice s Hrvatskom ako bi na njoj ponovo došlo do nekontroliranog ulaska migranata i izbjeglica, što trenutačno nije slučaj, pišu u srijedu vodeći slovenski dnevnici, a slovenska vlada tvrdnje odbija komentirati.

Bodljikavu žicu koja bi trebala zapriječiti put migrantima na najosjetljivijim dijelovima zelene granice s Hrvatskom Slovenija je kupila u Poljskoj, a u zemlju treba doći kroz nekoliko dana, tvrdi ljubljansko “Delo” u najistaknutijem članku na svojoj prvoj stranici.

  • Vodeći slovenski list pri svojoj se tvrdnji poziva na vlastite neimenovane izvore, te upozorava na znakovitu šutnju vladinih službi koje informaciju ne žele ni potvrditi niti zanijekati.

Na pitanja o tome ima li doista informacije da će Njemačka i Austrija uskoro zatvoriti svoje granice za migrante i da je Slovenija već naručila žičanu ogradu koju bi postavila na svoju “schengensku” granicu prema Hrvatskoj, premijer Miro Cerar u utorak je na konferenciji za novinare odgovarao dosta neodređeno, ali je ponovo istaknuo kako će Slovenija uskoro morati djelovati samostalno ako se migrantski val koji je i dalje velik ne počne učinkovitije kontrolirati i smanjivati, rekavši da ne isključuje posebne mjere na granici s Hrvatskom.

“Ako se suočimo s velikim brojem migranata koji ne bi mogli kontrolirati, posebno ako Njemačka i Austrija počnu ograničavati njihov prijem, bit ćemo sprermni postaviti ogradu i fiizičke prepreke”, kazao je Cerar, ali je dodao da to ne  bi značilo potpuno zatvaranje granice s Hrvatskom nego bolju kontrolu i usmjeravanje izbjegličkog vala, koje bi bilo učinkovitije nego do sada.

Mogućnost, odnosno nagađanje da bi Slovenija mogla početi postavljati “žicu” na granici s Hrvatskom spominje i Slovenski radio.

O takvim  špekulacijama  piše u srijedu i ljubljanski dnevni list “Dnevnik”, podsjećajući da je prije nekoliko  dana bodljikavu žicu blizu prijelaza Šentilj/Spielfeld postavila Austrija, kako bi spriječila nekontrolirani ulazak izbjeglica i migranata iz Slovenije od kojih su neki navodno mimo nadzora ulazili u Austriju, trčeći preko obližnje autoceste, ne čekajući dogovoreno  propuštanje u Austriju u manjiim skupinama.

Za razliku od “Dela”, “Dnevnik” navodi kako je  po njihovim informacijama Cerarova vlada “mrežu za granicu s Hrvatskom” navodno “već nabavila”, te da se nalazi u Sloveniji, spremna da bude upotrijebljena svakog trenutka.

  • Kupnju žice navodno je bez raspisivanja javnog natječaja realizirao ministar za gospodarstvo i turizam Zdravko Počivalšek. Štoviše, piše list, dio žičane ograde kupljen  je od Mađarske kojoj je dio materijala za zaprečavanje granice ostao, nakon što je  zatvorila granicu sa Srbijom, a onda i s Hrvatskom.

O špekulacijama da se slovenska vlada, unatoč svom načelnom stavu da je protiv stvaranja “zidova” u Europi, zanima za kupnju većih količina žičane mreže i fizičkih zapreka prvi je prije dva tjedna pisao  ljubljanski tabloid “Slovenske novice”, ali se vlada na te tvrdnje nije obazirala niti ih komentirala.

Pitanja o navodnom planu za postavljenje ograde na granici s Hrvatskom novinari su kasno sinoć postavili i ministru vanjskih poslova Karlu Erjavcu, nakon održanog koalicijskog sastanka o tekućim pitanjima.

Erjavec je ponovio svoje više puta izraženo stajalište kako će Slovenija morati reagirati na isti način kao Njemačka i Austrija, te da postavljanje ograde nije isključeno.

“Ako Austrija bude zaoštravala svoje mjere, na to će biti primorana i Slovenija”, kazao je Erjavec.

“Spremni smo na sve scenarije, u kontaktu smo s Austrijom i Njemačkom, imamo sve informacije i koordiniramo se. Sve ovisi upravo o njihovim potezima”, kazao je Erjavec.

Komentiraj