Hina

Slovenski mediji skeptični pred susret Cerara i Plenkovića u Ljubljani

Od današnjeg sastanka premijera Slovenije i Hrvatske Mire Cerara i Andreja Plenkovića, prvog otkako je u Den Haagu objavljena arbitražna presuda o graničnom prijeporu u Piranskom zaljevu, ne treba mnogo očekivati jer su dvije strane ukopane na dijametralno suprotstavljenim pozicijama, gotovo je jednoglasna ocjena slovenskih medija u srijedu.

Komentatori ne zaziru ni od praznovjernosti da tako spekuliraju da za sastanak dvojice premijera u ljubljanskoj vili Podrožnik nije dobar “omen” niti to što se susret događa 13.  dan otkako je sudac Gilbert Guillame pročitao arbitražnu odluku.

Ta je presuda u Sloveniji proglašena povijesnom potvrdom da je ona pomorska država, što za nju ima izuzetno simboličko značenje.

Cerar će prema najavama pri početnom susretu u četiri oka s Plenkovićem predstaviti slovenske poglede na korake koje je potrebno poduzeti na planu primjene arbitražne presude i onda saslušati što će mu hrvatski premijer reći, navodi list.

S druge strane, piše ljubljanski list, Plenković će današnji razgovor pokušati predstaviti kao početak novih dvostranih pregovora o granici, na što Cerar ne može pristati.

U Zagrebu pokušavaju izaći iz “slijepe ulice” u  kojoj su se našli zbog odbijanja arbitraže i nastoje amortizirati diplomatski pritisak koji osjećaju iz Bruxellesa, a posebno iz Berlina, navodi dnevnik.

Objava arbitražne presude prije manje od dva tjedna spustila je odnose dviju susjednih država na “vjerojatno najnižu razinu” od 1991., navodi list “Dnevnik”.

Hrvatski je premijer na početku svog mandata propustio priliku da posjetom Ljubljani odmah nakon formiranja svoje vlade  pokaže da stvarno misli ozbiljno kad kaže za Sloveniju da je riječ o prijateljskoj i susjednoj državi, partnerici u Europskoj uniji i NATO savezu, navodi “Dnevnik”.

Ljubljansko “Delo” smatra da hrvatski premijer u svojim postupcima i stajalištima prema Sloveniji i arbitražnoj presudi ima “svezane ruke” jer ga obvezuje jednoglasna odluka Sabora od prije dvije godine i da bi u protivnom riskirao da u hrvatskoj politici bude proglašen “izdajnikom”.

No, s druge strane Plenkovićev stav kako Europska komisija nema pravo miješanja u bilateralni spor dviju članica nije dugoročno održiv, navodi vodeći slovenski dnevnik.

To se je, prema “Delu”, do sada više puta pokazalo u slučajevima kad su “Europska unija, a posebno Njemačka” oštro reagirale prema Zagrebu, bilo da se  radilo o suđenjima za ratne zločine pred Haškim sudom za bivšu Jugoslaviju ili o nepoštovanju europskog uhidbenog naloga (slučaj Perković).

Tada se je vidjelo da Bruxelles i Berlin znaju itekako izvesti pritisak na Hrvatsku koja je na kraju uvijek morala ispuniti ono što se od nje očekivalo, navodi se u komentaru.

List navodi da je velika pozornost slovenske politike danas uperena u Trst gdje se odvija summit Berlinske inicjative koji vodi Njemačka, a odraz je pokušaja da se – kako navodi “Delo” – očuva “prirodna sfera utjecaja Europske unije u zapadnobalkanskoj regiji.

“Stabilnost zapadnog Balkana u interesu je i Slovenije koja želi održati svoju aktivnu ulogu u toj njemačkoj inicijativi”, navodi “Delo”.

Komentiraj