Posjet slovenskog predsjednika Boruta Pahora Moskvi, kamo je prošli tjedan odletio iz Berlina, kod kuće je doživio odobravanja. No, javljaju se i kritike o prevelikoj vezanosti slovenske politike uz Njemačku pa čak o ‘kolonijalnom’ odnosu slovenskih političara prema Berlinu, kako ocjenjuje mariborski list ‘Večer’.

Kako u komentaru piše mariborski list, ne samo da se Pahor nakon razgovora s Angelom Merkel, a pred susret s Vladimirom Putinom, pohvalio da se konzultirao i uskladio mišljenje o “iskrenoj želji” dviju “partnerskih i prijateljskih država” da se nađe rješenje za ukrajinsku krizu i poprave odnosi EU-a i Rusije, priznajući time da u Moskvu odlazi kao “kurir” Angele Merkel, nego i šira slovenska politička klasa ne shvaća da nacionalni interes Slovenije ne može uvijek biti jednak interesu Njemačke pa pristaje na “kolonijalni” odnos s Berlinom, koji doživljava kao politički centar Europske unije.

“Interesi Slovenije nikako ne mogu biti jednaki interesima Njemačke. Ako neka država ima vlastita stajališta, onda se njeni političari ne trebaju ni sa kime usklađivati pa radilo se i o najvećoj europskoj državi i najsnažnijoj ekonomiji u koju ide velik dio slovenskog izvoza”, navodi “Večerova” komentatorica Darja Kocbek.

Komentiraj