Borna Filic/PIXSELL

Slovenski mediji: Nova hrvatska Vlada posvećena gospodarstvu

Slovenski mediji s pažnjom su popratili saborsku raspravu na kraju koje je imenovana nova hrvatska vlada, te ističu da će ona prema programu koji je iznio premiijer Tihomir Orešković, biti posvećena ekonomskim pitanjima, u prvom redu financijskoj stabilizaciji, podizanju BDP-a, rastu zaposlenosti i standarda.

Slovenska tiskovna agencija STA navodi kako je u raspravi pred glasovanje najviše polemika bilo oko novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i ministra branitelja Mije Crnoje čije je imenovanje osporavala nova oporba, te kritike na račun nove vlade iz opozicijskih klupa da mandatar nije naveo kojim sredstvima namjerava postići proklamirane ciljeve i da je u svojoj prezentaciji zanemario konkretna politička i socijalna pitanja.

Slovenska agencija donosi biografiju premijera Oreškovića za kojega navodi da je ostvario karijeru vrhunskog međunarodnog  menadžera i da dolazi iz dijaspore, a objavljuje i biografiju novog ministra vanjskih poslova Mire Kovača.

  • Ljubljansko “Delo” navodi da je mandat započela 13. vlada od uspostave hrvatske neovisnosti i da je novi mandatar kao glavne ciljeve vlade istaknuo povećanje stopa rasta BDP-a na 4 ili pet posto, smanjivanje proračunskog deficita i javnog duga, kao i ispunjenje svih maastrichtskih kriterija.

Slovenska nacionalna televizija navela je kako se Orešković u svom govoru u Saboru koncentrirao gotovo isključivo na ekonomske teme, dok druga područja nije spominjao, ali da je spomenuo kako će o problemu izbjeglica vlada razgovarati s partnerima u regiji i Europskoj uniji, pri tom štiteći hrvatske interese.

Zbog zaoštravanja kriterija za primanje migranata u Austriji, slovenska vlada namjerava što prije predložiti Hrvatskoj sastanak na tu temu s novim hrvatskim ministrom unutarnjih poslova. Premijer Miro Cerar ovoga je tjedna izrazio očekivanje da će odnosi dviju država, kad je riječ o komunikaciji u izbjegličkoj krizi, biti konstruktivniji te da se nada skorom susretu s novim hrvatskim premijerom.

Komentiraj