Slovenski mediji u svojim komentarima o formiranju buduće hrvatske vlade drže ulogu Mosta bitnom, i smatraju da njen sastav neće previše utjecati na slovensko-hrvatske odnose koji su dobri unatoč povremenim trzavicama uz visoku razinu gospodarske suradnje.

Vodeće ljubljansko “Delo” navodi kako izborni rezultat ne daje izgleda da se brzo formira stabilna vlada, dok ljubljanski “Dnevnik” smatra kako će pregovori o sastavu nove vlade teći mnogo brže nego nakon zadnjih izbora.

“Most nezavisnih lista opet je stranka bez koje je sastavljanje nove vlade skoro nemoguća misija, osim ako bi se HDZ i SDP dogovorili za veliku koaliciju, što je skoro nemoguće”, piše dnevnik “Delo”.

Drugi mediji koji se pozivaju i na neke hrvatske analitičare tvrde da će do nove vlade doći relativno brzo, te da će Most biti kooperativniji i pragmatičniji u razgovorima s HDZ-om nego nakon zadnjih prijevremenih izbora.

Ljubljanski “Dnevnik” u prilozima o rezultatima izbora u Hrvatskoj ističe da postoje mnogo bolji uvjeti nego nakon zadnjih izbora da HDZ i Most koji stoje pred “ponavljanjem zadaće” u predstojećim pregovorima budu uspješniji i oforme koaliciju kojoj bi se pridružili manjinski zastuupnici i neke manje stranke, kako bi formirali vladu sa stabilnom većinom.

“HDZ je komotnom izbornom pobjedom otvorio put  prema još jednom sastavljanju vlade zajedno s Mostom, a glavno je pitanje kako će ti pregovori teći”, ističe list naslovima u opremi teksta, ali dodaje ocjene nekih analitičara da će čelnik Mosta Božo Petrov u novim pregovorima biti “prilagodljiviji” i pragmatičniji.

Izbornu pobjedu HDZ-a tumači ovako: “(Predsjednik HDZ-a Andrej) Plenković je kampanju gradio na suzdržljivosti, trezvenosti i mirnoći i ta se je taktika pokazala kao puni pogodak, dok je (predsjednik SDP-a Zoran) Milanović vodio agresivnu kampanju i tako izgubio od stranke kojoj su prije nekoliko mjeseci najavljivali  izbornu katastrofu”, navodi “Dnevnik”.

Po ocjenama slovenskih medija u izbornoj kampanji odnosi sa Slovenijom nisu bili tema, a niti sastav buduće vlade bez obzira kakav bio neće negativno utjecati na odnose Ljubljane i Zagreba unatoč oscilacijama primjetnim zadnjih nekoliko godina.

Pri tome neki slovenski analitičari upozoravaju da Most u svom programu ima i uspostavu zaštićenog gospodarskog pojasa (ZERP) u Jadranu, što je Slovenija blokirala tijekom pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om zbog još uvijek otvorenog pitanja granice na moru, ali ni to ne navode kao razlog zašto bi u budućnosti moglo doći do većeg pogoršanja odnosa.

Komentiraj