Nekadašnja slovenska Služba državne sigurnosti, jedna od republičkih “udbi” u vrijeme komunističke Jugoslavije, surađivala je s drugim republičkim službama u otmicama, atentatima i ubojstvima, osobito u Italiji, Austriji i Njemačkoj za koje se bila specijalizirala, te je bila upletena i u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, kazao je u srijedu istraživač slovenskih arhiva Igor Omerza.

Slovenska je Udba bila upletena u ubojstvo Stjepana Đurekovića, pratila ga prije ubojstva i vodila njegov dosje, ali ga je načelnik te službe Ivan Eržen uništio prije demokratskih promjena i izbora pred više od 25 godina, naveo  je Omerza u razgovoru za Slovensku televiziju.
Iako je sud u Muenchenu tijekom procesa pripadnicima jugoslavenske i hrvatske Udbe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za razliku od Hrvatske pohvalio kooperativnost slovenskog državnog arhiva koji mu je predao raspoložive dokumente o tim slučajevima, malo je vjerojatno da bi se još živućim slovenskim udbašima od kojih su neki pripadali samim vrhovima jugoslavenskog tajnog aparata u zemlji moglo suditi jer su svi ti slučajevi po slovenskom zakonodavstvu zastarjeli, kazao je Omerza.
On tvrdi da postoje vjerodostojni arhivski dokazi da su pripadnici slovenske “udbe” organizirali i atentat na hrvatskog emigranta Nikolu Štedula u Škotskoj 1987. koji se smatra zadnjom takvom akcijom jugoslavenskih službi protiv emigracije u inozemstvu.
Omerzin kolega, istraživač arhiva i publicist Roman Leljak, optužio je nekoliko slovenskih nekadašnjih visokih funkcionera “udbe” koji su i danas živi za organizaciju ubojstavo i atentate na nekoliko hrvatskih političkih emigranata u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća i predao dokumente o tome austrijskim i njemačkim vlastima, ali su svi slučajevi u fazi predistrage. Ne postoji mogućnost da bi u slučaju pokretanja istrage Slovenija te ljude izručila zemljama u kojima su atentati izvršeni jer je riječ o njenim građanima, osim ako bi došlo do izdavanja europskog uhidbenog naloga.
Leljak međutim navodno raspolaže informacijom prema kojoj će njemačke vlasti otvoriti istragu o slučaju s kraja 1968. kada su u Muenchenu u tiskari lista “Hrvatska sloboda” ubijeni predsjednik organizacije Ujedinjeni Hrvati Njemačke Mile Rukavina, urednik lista Krešimir Tolj, te mlađi suradnik lista Vid Maričić.

Komentiraj