Slovenski eurozastupnici poslali otvoreno pismo europskim čelnicima u kojem se protive ulasku Hrvatske u Schengen

Slovenski zastupnici u Europskom parlamentu poslali su otvoreno pismo sadašnjim i novim čelnicima EU u kojem se protive ulasku Hrvatske u Schengen, javlja Večernji list.

U članku se navodi kako je riječ o najnovijem sredstvu pritiska uoči odluke Europske komisije o tehničkim uvjetima koje je Hrvatska trebala zadovoljiti za pristup Schengenu, a koja se očekuje 22. listopada.

Slovenski zastupnici u pismu su iznesli rezerve o tehničkoj i pravnoj sposobnosti Hrvatske da zaštiti schengenski prostor te tražili odgodu odluke. Također žele da se Hrvatskom bavi nova komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen.

Pismo potpisuje šestero slovenskih eurozastupnika, dvoje iz skupine europskih pučana, iz skupine socijaldemokrata te nove grupacije Renew Europe. Pismo su odbili potpisati zastupnici Janšine stranke SDS, koji su također pučani.

“Prema našem mišljenju, postoje vrlo ozbiljne rezerve u pogledu tehničke i pravne sposobnosti Hrvatske za provedbu i zaštitu schengenskog prostora, kao i njegove usklađenosti s pravnim standardima EU, posebno u segmentu poštivanja i provođenja međunarodnih sporazuma i presuda”, stoji u pismu.

Komentiraj