Slovenska vlada u četvrtak je razmatrala pitanje privatizacije Nove Ljubljanske banke (NLB), uz ocjenu da cijena koja bi se u ovom trenutku mogla postići od potencijalnih investitora nije zadovoljavajuća, što praktično znači da se postupak prodaje tri četvrtine državnog udjela u najvećoj slovenskoj banci, dogovoren s Europskom komisijom, zaustavlja.

“Vlada je na današnjoj sjednici donijela zaključak da nije suglasna s minimalnom cijenom dionice NLB-a u visini 55 eura i rasponom cijene od 55 do 71 eura za dionicu”, navela je u priopćenju vlada premijera Mire Cerara.

Nakon što Slovenski državni holding (SDH) koji formalno upravlja državnom imovinom i vodi postupke privatizacije, o tome nije mogao donijeti konačnu odluku, o rasponu cijene koju bi mogli ponuditi ulagači morala se danas izjasniti vlada, kao skupština dioničara SDH-a – koji je kao i NLB 100-postotnom vlasništvu države.

Procjenu cijene koja bi se u sadašnjem trenutku mogla postići na tržištu i raspon cijene koju bi mogli dati potencijalni ulagači vladi su dali SDH i njemačka Deutsche bank. Ta banka je lani odabrana kao glavni konzultant i agent u postupku privatizacije NLB-a.

Osim cijene, prema tumačenju slovenske vlade, potencijalnu zapreku za privatizaciju predstavlja neriješeno pitanje tzv. prenesene  stare devizne štednje NLB-a u Hrvatskoj, zbog čega protiv NLB-a pred hrvatskim sudovima teku tužbe koje su uložile Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb. One po ovlaštenju hrvatske vlade tuže Ljubljansku banku za povrat sredstava koje su hrvatskim štedišama NLB-a isplatile hrvatske banke jer NLB sve do presude Europskog suda za ljudska prava pitanje stare štednje nije smatrala bilateralnim problemom i dugom, govoreći da je to stvar sukcesijskih pregovora.

“Vlada je konstatirala da problematika prenesenih deviznih depozita u Hrvatskoj predstavlja vanjsku objektivnu okolnost, koja uz ostale rizike koji se javljaju u prodajnom postupku, sprječavaju njegovo uspješno provođenje”, navela je slovenska vlada u izjavi za javnost.
Da se s takvim stajalištem slažu i da je odluka donesena suglasno, potvrdili su na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade premijer Miro Cerar i njegovi koalicijski partneri, ministar poljoprivrede i predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan, te ministar vanjskih poslova i predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec. Erjavec i Židan ujedno su i potpredsjednici vlade.

Slovenski mediji najavljuju da će slovenska vlada u pregovorima s Europskom komisijom sada pokušati produžiti rokove privatizacije NLB-a i uvjete za njenu prodaju.
O prodaji domaćih banaka u Sloveniji postoje vrlo negativna mišljenja u politici i među nekim vodećim bankarima, a privatizacija državne imovine i inače je kontroverzna tema, uvijek u fokusu politike i polemika.

Prema dogovoru koji je s Europskom komisijom nedavno postigla slovenska ministrica za financije Mateja Vraničar Erman, 50 posto dionica NLB-a trebalo je prodati do kraja ove goidne, a do kraja slijedeće još 25 posto, što znači da bi u državnom vlasništvu ostalo samo 25 posto dionica.

Ministrica je nakon odluke vlada da se postupak zaustavi novinarima kazala da o toj odluci najprije treba obavijestiti Euuropsku komisiju, a onda s njom pokušati proučiti mogućnost “alternativnih mjera”.

Komentiraj