Slovenska vlada traži pravne stručnjake za tužbu protiv Hrvatske

epa

Slovenska vlada u četvrtak je prihvatila zaključak po kojemu će potražiti stručnjake za pravo EU-a koji bi sudjelovali u eventualnoj tužbi protiv Hrvatske, nakon što istekne šestomjesečni rok za provedbu arbitražne presude, kazao je u četvrtak nakon sjednice vlade ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

“U zatvorenom dijelu sjednice odlučeno je da se potraže pravni stručnjaci iz EU-a  koji bi zastupali Sloveniju u mogućim tužbama protiv Hrvatske”, kazao je Erjavec, dodavši da je vlada prihvatila informaciju njegova ministarstva o pravnim mogućnostima za implementaciju arbitražne presude nakon što krajem godine istekne predviđeni rok za njenu provedbu.

Kako prenose slovenski mediji, Erjavec  smatra da bilateralni razgovori s Hrvatskom o suradnji u primjeni arbitraže ne mogu dati rezultata, te da se primjeni arbitražne crte u Piranskom zaljevu “koja je jasna” treba što prije pristupiti.

U međuvremenu trebalo bi se pripremiti za tužbu protiv Hrvatske koja, po njemu, odbijanjem arbitražne presude krši međunarodno i europsko pravo.

Erjavec je potvrdio da i nakon što su arbitri prije dva i pol mjeseca donijeli arbitražnu presudu, Slovenija i dalje surađuje s jednim od svojih zastupnika tijekom arbitraže, Allainom Pelletom, francuskim profesorom međunarodnog prava, s obzirom da se on smatra najvećim stručnjakom za pomorsko pravo.

Mediji navode da bi dio ekipe pravnih stručnjaka koje bi u tužbi protiv Hrvatske pred sudom EU-a u Luksemburgu angažirala Slovenija vodio upravo Pellet čije usluge, kako tvrde, slovenska vlada i dalje koristi radi interpretacije teksta arbitražne odluke.

Uz to, navode kako Erjavec smatra da hrvatska vlada mobilizira javnost na pitanju odnosa sa Slovenijom zbog unutarnjih potreba i krize koja joj prijeti zbog drugih političkih pitanja.

Komentiraj