SLOVENSKA VLADA: Slovenija u “zelenom”, Hrvatska u “žutom”

Broj novih zaraza u Sloveniji znatno se smanjio u odnosu na stanje od prije dva tjedna, izjavio je u utorak glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin, ali je upozorio slovenske turiste da paze na zdravlje prilikom boravka u inozemstvu.

“Epidemiološki podaci za  za Sloveniju su zadnjih dana vrlo dobri i bitno bolji nego prije dva tjedna. Slovenija je u zelenoj zoni i vrlo sigurna destinacija”, kazao je Kacin na vladinoj konferenciji za novinare u Ljubljani.
Dodao je da prema zadnjim podacima Slovenija u zadnjih 14 dana ima osam zaraza na 100.000 stanovnika, što je prema kriterijima koje je vlada donijela za trajanja epidemije svrstava u najsigurniju  “zelenu” zonu, dok je Hrvatska na primjer u manje sigurnoj “žutoj” jer ima dvostruko više zaraženih na 100.000 stanovnika.
Glavni izvor novih zaraza po Kacinovim su riječima druženja bez zaštite i pridržavanja epidemioloških mjera među mladima, kako u zemlji tako i u inozemstvu.
Mladi premalo paze na svoje zdravlje, a budući da imaju lakše simptome Covida-19  ili su bez njih, predstavljaju rizik za širenje infekcije, posebno na njihove obitelji i starije osobe.
“Temeljno je pitanje njihove odgovornosti za zdravlje, moraju biti svjesni posljedica svojih postupaka i širenja infekcije na najranjivije”, kazao je Kacin na konferenciji za tisak, prenose slovenski mediji.
Odgovarajući na pitanja novinara, Kacin se osvrnuo i na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, gdje u ljetnim mjesecima tradicionalno boravi velik broj slovenskih turista, osobito na hrvatskoj obali.
Hrvatska po njegovim riječima ima prilično povoljnu epidemiološku situaciju iako i veći broj zaraza od Slovenije, a povoljna je situacija osobito na Jadranu u većini županija, gdje se nalaze slovenski turisti.
Broj zaraza u porastu je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je tih slučajeva u ostalim priobalnim županijama bitno manje, kazao je Kacin novinarima.
Ponovno je mlade Slovence pozvao da se prilikom ljetovanja u inozemstvu drže epidemioloških mjera i izbjegavaju gužve i druge situacije gdje se mogu zaraziti, a kao opasnija mjesta u Hrvatskoj gdje je zaraza više naveo je Zagreb i Vukovarsko-srijemsku županiju.
S druge strane, Kacin je upozorio da je u zadnje vrijeme u Sloveniji registrirano više “importiranih” slučajeva unosa virusa.
Sve one koji borave u zemljama na Balkanu koje su na “crvenoj listi” slovenske vlade zbog loše epidemiološke situacije, poput Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Kosova, upozorio je da će nakon povratka morati u dvotjednu obveznu karantenu,  pri čemu oni koji imaju djecu upisanu u škole upozorava da o tome moraju voditi računa.

Komentiraj