“Slovenska politika će dobro razmisliti o blokadi Hrvatske”

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u emisiji Hrvatskog radija komentirao je zeleno svjetlo Europske komisije vezano uz tehničku spremnost za ulazak u šengenski prostor.

“Ova odluka Europske komisije nije slučajna, mi smo je očekivali, možda čak i ranije. Ona je rezultat vrlo napornog i teškog rada. Dakako, posao time nije završen, države članice trebaju dati svoju suglasnost. Predstoji diplomatski, vanjskopolitički angažman” istaknuo uvodno Grlić Radman.

Povjerenik Dimitris Avramopoulus odmah je, nakon što je objavio odluku u Hrvatskoj, došao u Zagreb. Je li to zapravo politička poruka?

“Hrvatska je spremna. To nije slučajno što je povjerenik došao. To je zapravo verifikacija onoga što je jučer napravljeno”, kazao je Grlić Radman.

Nameće se pitanje moguće slovenske blokade ulaska Hrvatske u Schengen. Grlić Radman kaže da formalno nikakva odluka o blokadi nije donesena.

“Logično je da oni žele zadovoljili i svoje birače. No, usudio bih se reći da je ova odluka o ulasku Hrvatske u Schengen, jako dobra kako za nas, tako i za Sloveniju. Ovo je vrlo važno za turističku sezonu jer će turisti moći bez ikakvih zapreka se kretati na ovom području. Također, ovo je vrlo važno i za slovenske građane, poglavito u graničnim područjima. Slovenska politika će dobro razmisliti o blokadi. Hrvatska tu jako dobro stoji i ne vjerujem da će biti bilo kakvih blokada. Nemam osjećaj da bi nas Slovenija mogla blokirati”, kazao je ministar.

Spominje se da su neke rezerve imale i druge zemlje osim Slovenije, no ministar ne smatra da je to problem.

“Ne vidim razloge zašto bi se druge zemlje suprotstavile. Ne vidim niti tehničke niti političke razloge”, istaknuo je Grlić Radman za HRT.

Komentiraj