Slovenska policija: “Naš ministar unutarnjih poslova nije prekršio mjere, kad je s majkom htio ući u Hrvatsku”

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs nije prekršio nijednu vladinu uredbu ni epidemiološku mjeru, kad se u ponedjeljak zajedno sa svojom majkom automobilom iz Ljubljane odvezao do Kopra, a onda pokušao ući u Hrvatsku, ustvrdila je u četvrtak slovenska policija.

Policija je priopćila da je Hojs za to imao opravdanje i svu potrebnu dokumentaciju.

Privatno putovanje

Taj je slučaj, nakon što su ga objavili lokalni mediji, izazvao dosta kontroverzija, pa i ogorčenja, jer je u Sloveniji već mjesecima na snazi zabrana kretanja izvan općina stanovanja, osim kad se radi o odlasku na posao i nekim drugim izuzecima, a Hojs je već  povrdio da je putovao u privatnoj režiji, a ne službenom svojstvu.

U priopćenju na twitteru policija je opravdala ministra, navevši da su on i majka imali “sve potrebne dozvole, dokaze i dokumente” za taj put, pa i za ulazak u Hrvatsku, od čega su na granici odustali jer im je pojašnjeno da ne ispunjavaju uvjete.

Riječ je o tome da ministar u općini Koper ima nekretninu, pa je uz potvrdu smio tamo otići i prelaziti općinske granice, a pojašnjena je i njegova odluka da se uputi prema graničnom prijelazu s Hrvatskom u Istri Sočerga-Požane, jer u Hrvatskoj nekretninu ima njegova majka, navela je slovenska policija.

Okrenuo se i vratio

No, na hrvatskoj je granici ministru Hojsu rečeno je da bi bez negativnog testa na koronavirus u Hrvatskoj morao biti određeno vrijeme u karanteni te se testirati PCR testom, pa se odlučio okrenuti vozilo i vrati se u Koper.

Policija kaže da je ministar putovao privatno, te da se proteklog vikenda odrekao osiguranja na koje ima pravo i da ministrov odlazak u Hrvatsku nije bio najavljen hrvatskim organima.

O “incidentu” ministra unutarnjih poslova prva je u srijedu javnost obavijestila televizijska postaja POP-TV, uz sumnju da je ministar kršio propise za koje je sam nadležan, te da je neopravdano svojim izletom kršio zabranu izlaska iz općina i regija u vrijeme koronakrize. Ta je mogućnost zakonski dana samo za odlazak na posao i dolazak s posla, ili za izuzetne slučajeve, kao što su pružanje pomoći ljudima koji trebaju njegu,  za održavanje privatne zgrade ili kuće ili sezonski rad.

Ne poštuje odluke koje je donio

Sam Hojs je u srijedu dao više pomalo zbunjujućih izjava o tome. Rekao je među ostalim da je njegova majka u Hrvatskoj željela platiti neke račune, ali i da se osobno odlaskom na granicu želio uvjeriti kako hrvatska policija nadzire situaciju jer je sam, kako je kazao, od nekih ljudi čuo da se neki slovenski državljani puštaju u Hrvatsku ako u njoj imaju nekretninu i bez PCR testa.

Hojs je je jedan od članova Janšine vlade kojega mediji i javnost najčešće kritiziraju u vezi s njegovim izjavama i postupcima, posebno zbog oštrih restrikcija kretanja i režima na granici, premda ih on osobno ne donosi, ali zato često služi kao svojevrsni “gromobran” koji štiti premijera i stručni tim za Covid-19.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]