PIXSELL/ Marko Jurinec

Slovenska policija još uvijek ispituje Hrvata pod sumnjom kaznenog djela

Mlađi muškarac s područja Poreča zbog čije je prtljage u autobusu na redovnoj liniji Pula-Trst-Ljubljana jutros skoro tri sata bio zatvoren granični prijelaz Plovanija/Dragonja i dalje je pod sumnjom slovenske policije da je htio počiniti kazneno djelo, potvrdili  su u četvrtak popodne na konferenciji za novinare na policijskoj postaji u Kopru.

Slovenska policija navela je da je u autobusu koji je na granični prijelaz došao u 7.45 sati prilikom redovne kontrole pod sjedalom na kojemu je sjedio 22-godišnji hrvatski državljanin uočen sakriveni crni remen koji je policiji bio sumnjiv.
Iako se sumnjalo da se radi o eksplozivnoj napravi jer je na njega bilo vezano desetak svežnjića valjkastog oblika, oblijepljenih žicom i crnim selotejpom, pokazalo se da nije riječ o opasnoj napravi jer je utvrđeno da su valjkasti predmeti bili zapravo prazne limenke od piva, pa je nakon toga blokada prometa obustavljena.
Vođa koparskih kriminalista  Dean Jurič kazao je da je osumnjičeni zadržan zbog daljnjeg ispitivanja, odnosno sumnje za kazneno djelo nedopuštene proizvodnje i prometa oružjem ili eksplozivom, te da se nije odupirao privođenju i da je u postupku surađivao s policijom.
Dodatnim pregledom njegove prtljage nađen je kod njega i metalni nož i neki drugi predmeti i još je zadržan u Kopru.
Budući da je kriminalistička istraga još u tijeku, slovenska policija ne otkriva dodatne detalje, ali želi utvrditi motiv i cilj mladićeva putovanja.

Kako prenose slovenski mediji, prvotna sumnja vezana za proizvodnju ili promet oružja u međuvremenu je prekvalificirana u manje opasno kazneno djelo “zloporabe signala za pomoć i opasnost”, drugim riječima vjerojatno za to da je svojim potezom želio namjerno izazvati paniku, a policija navodno ne isključuje niti mogućnost da je ono što je kod njega bilo pronađeno možda ipak bio pripremni materijal za izradu neke eksplozivne naprave.

Komentiraj