Posebna postrojba slovenske policije u utorak popodne je uspješno deaktivirala 250 kilograma tešku avionsku bombu američke izrade, preostalu iz II. svjetskog rata, u mjestu Vurberka kod Maribora, u zahtjevnoj operaciji zbog koje je iz okolice privremeno bilo evakuirano više od 400 stanovnika.

Policija je priopćila da je u brižno pripremljenoj i zahtjevnoj operaciji daljinskim upravljanjem najprije zadak s kemijskim upaljačem odvojen od tijela bombe u kojoj se nalazi eksploziv. Time je otklonjena opća opasnost za stanovnike koji su se mogli vratiti kućama, dok će eksploziv bombe biti na siguran način uništen kasnije u skladištu.

Neki povjesničari navode da je neeksplodirana bomba zaostala iz opsežnog zračnog napada što su ga na Maribor i okolicu izveli saveznički zrakoplovi krajem veljače 1945. godine jer su smatrali da se u okolici krije stožer 31.  njemačke SS divizije.
Dvorac u okolici Vuberka, kažu povijesni izvori, tada je pretrpio 34 izravna pogotka teškim avionskim bombama, od kojih neke nisu eksplodirale pa je jedna otkrivena tek sada.

Mještanin Vurberka, koji ju je iz okolne šume neoprezno dovezao u svoje dvorište, brani se da nije znao da se radi o bombi i da ju je zajedno s djecom otkrio detektorom za metale, misleći da se radi o metalnom predmetu u kojemu je blago.

Policija za sada nije isključila mogućnost da bi mogao biti optužen zbog izazivanja opće opasnosti i nanošenja troškova državnom proračunu.

Komentiraj