Predsjednik slovenske Udružene ljevice (ZL) Luka Mesec izjavio je u utorak da bi Slovenija trebala otkupiti Mercator, a onda ga restrukturirati i sanirati, kako bi gospodarstvo izbjeglo negativne utjecaje krize u posrnulom koncernu Agrokor, u čijem je vlasništvu najveći slovenski trgovinski lanac.

Riječ je o stranci koja je konačno profilirana pred izbore 2014., a znali su je uspoređivati s grčkom Syrizom. U svom programu i tijekom predizborne kampanje zahtijevala je među ostalim zaustavljanje privatizacije 15 državnih tvrtki i banaka te je tada dogovorenu prodaju Mercatora nazivala “katastrofalnom pogreškom” vladajuće slovenske politike.

Mesec je u utorak na konferenciji za novinare kazao da je vlada bolje trebala reagirati na krizu u Agrokoru te da bi trebalo imati plan da država otkupi Mercator, uz koji je vezano 200.000 radnih mjesta u Sloveniji.

Prijedlog da vlada donese takav plan Mesec namjerava iznijeti u četvrtak na parlamentarnom odboru za gospodarstvo, a smatra da bi o cijeloj problematici odnosa Agrokora i Mercatora te planovima države za mogući otkup Mercatora trebao raspravljati parlament na izvanrednoj sjednici.

Prema riječima Meseca, Slovenija bi prema sadašnjoj cijeni dionice Mercatora na burzi mogla kupiti taj trgovački lanac za 200 milijuna eura, restrukturirati ga i sanirati u roku šest godina, a onda vlasnički preoblikovati tako da bi ga kao zadrugu preuzeli njegovi dobavljači.

Otkup Mercatora bi, po riječima Meseca, za Sloveniju predstavljao manji trošak kad se ta sredstva za moguću kupnju usporede s potencijalnom gospodarskom štetom koju bi izazvalo moguće “gašenje” Mercatora.

Uz to, Mesec je naveo da bi vlada trebala provjeriti je li Agrokor ispunio obveze iz kupoprodajnog ugovora i postoji li mogućnost raskida, odnosno poništenja tog ugovora temeljem protukorupcijske klauzule, odnosno “zbog potencijalnih kaznenih djela pri prodaji Mercatora Agrokoru”.

Te sumnje bi, kako je predložio, trebali ispitati državno odvjetništvo, ali i Slovenski državni holding SDH, koji upravlja državnom imovinom.

Slovenska vlada do sada je u više navrata nakon početka krize u Agrokoru navela da je spremna zaštititi nacionalni i javni interes u Mercatoru, ali da ne razmišlja o kupnji Mercatora, nego podržava planove Agrokorove privremene uprave o sanaciji koncerna.
U razgovoru za mariborski list “Večer” od prije desetak dana, slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek kazao je da Mercator treba restrukturirati i da podržava nastojanja njegove sadašnje uprave u kojoj je i posebni povjerenik slovenske vlade temeljem donesenog “lexa Mercator”.

Naglasio je da sadašnja vlada ne razmišlja o otkupu Mercatora, ali da brani javni interes zbog značaja Mercatora za slovensko gospodarstvo, da za razliku od koncerna Agrokor Mercator dobro posluje i da bi vlada pristala na ulazak u vlasničku strukturu “samo ako bi na to bila prisiljena”, ali da bi se i u takvom eventualnom slučaju radilo o manjinskom udjelu.

Komentiraj