Slovenska oporba tvrdi da je Tuerkova neuspješna kandidatura za UN osramotila državu

Screenshot/YouTube

Neuspješna kandidatura bivšeg slovenskog predsjednika Danila Tuerka za novog glavnog tajnika UN-a izazvala je polemike u slovenskoj političkoj javnosti, jer vladajući smatraju da su njome ipak uspješno promovirani državni interesi, dok je oporba tvrdi da je riječ o  diplomatskoj katastrofi.

“Tuerk nije poražen kao fizička osoba ili neovisan kandidat, poražena je Slovenija, a to je ono što zabrinjava”, izjavio je za privatnu televizijsku postaju  Nova24tv bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, koji se otpočetka protivio iznošenju Tuerkove kandidature uz vladinu potporu.

“Da se je naša politika na vrijeme distancirala od te kandidature, šteta bi bila mnogo manja od one koja je sada nastala”, dodao je Rupel, blizak strankama desnog centra.

Sadašnja oporba smatra da je posebne propuste i greške napravio u tome ministar vanjskih poslovca Karl Erjavec, jer je i onda kad je već bilo jasno da Tuerk nema šanse te da će se članice Vijeća sigurnosti složiti oko izbora Antonija Guterresa izjavljivao kako su Tuerkovi izgledi “vrlo dobri”  i da je on vjerodostojni kandidat, s čime se slagao i premijer Miro Cerar.
Cerar je, navode slovenski mediji, nakon neuspješne Tuerkove kandidature ipak čestitao Guterresu, ali i ocijenio da je kandidiranje nekadašnjeg slovenskog predsjednika na visoki položaj u međunarodnoj organizaciji bio dobar potez, s čime se oporba ne slaže.

Danilo Tuerk, nekadašnji predsjednik Slovenije, a prije toga njen predstavnik u UN-u i jedno vrijeme pomoćnik za politička pitanja bivšeg glavnog tajnika Kofija Annana, na završnom je glasovanju u Vijeću sigurnosti dobio 5 glasova potpore i 8 negativnih glasova, među kojima su bili i glasovi četiriju velesila, članica stalnog sastava Vijeća sigurnosti, a jedini glas potpore iz tog kruga navodno je dobio od Putinove Rusije, navode slovenski mediji.

Komentiraj