Slovenska ministrica: Politika “što bržeg tranzita” migranata je nedopustiva

FaH

Slovenija na granici s Hrvatskom dosljedno primjenjuje schengenska pravila, a politika što bržeg tranzita migranata tzv. balkanskom rutom više nije prihvatljiva, istaknula je u četvrtak u Bruxellesu slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

Odbijajući kritike koje su se pojavile u vezi s jučerašnjom konferencijom u Austriji o migracijskoj krizi, a na kojoj su sudjelovali predstavnici zemalja kroz koje migranti prolaze, ali ne i predstavnici Grčke  i Europske komisije, ona je rekla da Slovenija u danim uvjetima primjenjuje schengenska pravila i ispunjava zaključke Europske unije vezane na kontrolu migracijskog vala.
“Pooštrili smo kontrolu granice, ograničili organizirane prijevoze migranata u Sloveniju i radikalno pooštrili kriterije za humanitarni ulazak u našu zemlju”, rekla je slovenska ministrica pred početak sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a posvećen balkanskoj migracijskoj ruti.
Tijekom sastanka danas je najavljen je i odvojeni sastanak ministara Austrije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Grčke.
“U sadašnjem je trenutku ključna suradnja država na balkanskoj ruti”, kazala je Gjerkeš Žnidar novinarima uoči početka današnjeg sastanka.
Dodala je da kako je u Beču u srijedu dogovoreno da se dosadašnja politika što bržeg prijevoza migranata prema sjeveru neće dopuštati i da migracijski tok treba smanjiti i dovesti ga pod kontrolu.
Istaknuvši da je Sloveniji sigurnost prvi prioritet, ona je rekla da se to može osigurati samo dosljednom kontrolom migranata, što slovenska policija i čini, te da se migranti u Sloveniji registriraju, a provjerava se i to postoje li u bazama podataka rezerve glede njihova ulaska sa sigurnosnog aspekta.

Komentiraj