Slovenska epidemiologinja: “Imamo 14 uvezenih slučajeva, većinom iz Hrvatske”

 

Slovenska epidemiologinja iz Nacionalnoga instituta za javno zdravlje (NIJZ) Nuška Čakš Jager kazala je u četvrtak kako je od potvrđenih 43 novih slučajeva zaraze koronavirusom njih 14 uvezenih, i to većinom iz Hrvatske.

“S novim podacima se broj zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana u Sloveniji povećao na preko 15, no dobro je što se od jučer potvrđenih zaraza njih 7 odnosi na one koji su bili u samoizolaciji”, rekla je Čakš Jager dodajući da broj zaraza u posljednja 24 sata za Sloveniju predstavlja veliki izazov za rad epidemiologa.

Upozorila je i da se stanje glede ponovnog rasta zaraza povećava i u drugim zemljama. “Cijela situacija u Europi se pogoršava, porast zaraza bilježe u skoro svim državama, posebno u Španjolskoj, Francuskoj, Luksemburgu, ali i drugdje”, pojasnila je.

Preporučila je građanima da u što većem broju na svoje telefone instaliraju aplikaciju za otkrivanja mogućih kontakata sa zaraženima koja je u funkciji od ovog tjedna, čime olakšavaju rad epidemilozima, a onima koji se vraćaju iz inozemstva da ako imaju sumnje da su zaraženi to prijave svojim liječnicima i ostanu izolirani do testiranja.

U Sloveniji 43 nove zaraze u 24 sata

Komentiraj