EPA/IGOR KUPLJENIK

Slovenska desna oporba traži zaoštravanje politike

Vodeća slovenska oporbena stranka pozvala je u četvrtak na  sazivanje izvanredne sjednice parlamenta o migracijskoj problematici, predloživši među ostalim da Slovenija Europskoj uniji poruči da odustaje od tzv. izbjegličkih kvota, kao i usvajanje zakona po kojemu bi se ilegalni prijelaz granice definirao kao teško kazneno djelo.

Slovenija treba odstupiti od europskih izbjegličkih kvota i suzbijati zloporabu prava na azil, kazao je na konferenciji za novinare zastupnik Branko Grims iz Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša.

– Moramo se prilagoditi propisima susjednih država i većim državama EU-a koje su ciljna destinacija migranata, kako njihov cilj ne bi postala i Slovenija”, kazao je Grims, dodavši da se zakona koji reguliraju izbjegličku i migrantsku problematiku namjeravaju uskoro zaoštriti Italija i Francuska.

Francuska već donosi legislativu po kojoj će ilegalni prijelaz granice biti kazneno djelo a ne prekršaj, a talijanske stranke koje su dobile potporu na nedavnim izborima u Italiji najavljivale su tijekom izborne kkampanje izgon 600.000 migranata, kazao je Grims, dodavši da njegova stranka za sazivanje izvanredne sjednice parlamenta na tu temu već ima dovoljan broj potpisa zastupnika.

“Doći će do velikog migracijskog pritiska na Sloveniju, zato predlažemo da parlament vladi preporuči donošenje zakona s oštrijim mjerama”, kazao je Grims koji se u stranci bavi migracijskom problematikom i sigurnošću.
Ptritisak migranata u jugoistočnoj Europi sve je veći i jača, na primjer jača i ruta preko Bosne, a javna je tajna da je nakon liberalizacije viznog režima između Srbije i Irana u Srbiju već došlo 7000 ljudi koji namjeravaju nastaviti put prema Europskoj uniji, kazao je Grims.

Janšina stranka u vrijeme akutne migracijske krize 2015/2016. godine predlagala je da se smjesta podigne žičana ograda prema Hrvatskoj, kako je to prema Srbiji napravila Mađarska, a migracijsku je problematiku postavila i kao jedno od središnjih tema u kampanji pred parlamentarne izbore koji se održavaju krajem  svibnja ili  početkom lipnja.

Grims je kazao da Slovenija mora odstupiti od sustava kvota za izbjeglice, što je načelno dogovoreno na razini EU-a prije nekoliko godina, ustvrdivši da taj sustav odbacuje sve više država i da se pokazao lošim.

 

 

 

Komentiraj