CIRIL JAZBEC

'Sloveniju vode dva komičara pa se očekuje više smisla za humor’

Slovenska grupa Laibach u Rijeci će u sklopu europske turneje promovirati svoj posljednji studijski album ‘The Sound of Music’, nastao tijekom gostovanja grupe 2015. u Sjevernoj Koreji. Frontmen grupe Ivan Novak osvrnuo se i na političku situaciju u Sloveniji te odnose s Europskom unijom i Hrvatskom
Grupa Laibach nastupit će u Rijeci 11. svibnja u sklopu europske turneje na kojoj promovira posljednji studijski album „The Sound of Music“, na kojem su pjesme iz mjuzikla „Moje pjesme, moji snovi“ rearanžirane u povodu gostovanja 2015. u Sjevernoj Koreji.
Prepoznatljivi po provokacijama i ironičnim ismijavanjima totalitarnih režima i visoke politike, 2015. godine bili su prva zapadnoeuropska rock grupa koja je nastupila u Sjevernoj Koreji. Za tu su priliku prearanžirali pjesme iz mjuzikla „Moje pjesme, moji snovi“. Njihovo gostovanje u Sjevernoj Koreji zabilježeno je i u dokumentarnom filmu „Dan oslobođenja“ Mortena Traavika. Krajem prošle godine objavili su i istoimeni album koji trenutno promoviraju na europskoj turneji. Nedavno je u kina došao i film „ Željezno nebo 2“ redatelja Tima Vuorensola, za koji je Laibach skladao glazbu i noseću pjesmu filma „The Coming Race’’.
O raspadu Europe koju su opjevali još 2014. na albumu „Spectre“, jačanju desnice i odjecima posjeta Sjevernoj Koreji, za Nacional je govorio Ivan Novak, centralna autorska figura slovenskog Laibacha….
Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj