Slovenija: Zbog zaraze šefa SOVA-e upitno glasovanje o povjerenju vladi

Inicijativa slovenskog parlamenta da idućeg tjedna glasa o nepovjerenju vladi dovedena je u pitanje pošto se ravnatelj državne obavještajne službe SOVA zarazio covidom-19, a bio je u kontaktu sa zastupnicima, prenose u subotu slovenski mediji.

Janez Stušek, ravnatelj SOVA-e u petak je u zgradi parlamenta odgovarao na pitanja zastupnika odbora za kontrolu sigurnosnih i tajnih službi.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a u subotu je testiranjem potvrđeno da je Stušek zaražen koronavirusom.

Spomenuti odbor ima devet članova, a sa stručnim suradnicima i tajnicom odbora na takvim sastancima nađe se i dvadesetak ljudi s pozvanim čelnicima vladinih i drugih ustanova ako su pozvani na pojedinu sjednicu.

Sudionici sastanka sada čekaju testiranje, a to bi sve moglo utjecati na izglasavanje ili neizglasavanje nepovjerenja vladi Janeza Janše.

Televizijska postaja POP-TV prema neslužbenim, ali pouzdanim informacijama, navodi da bi se sjednica s glasanjem o povjerenju trebala se održati u srijedu.-

Slovenski parlament je izmjenama poslovnika za vrijeme koronakrize omogućio izjašnjavanje i glasanje zastupnika “od kuće”, preko elektroničkih platformi, no pitanje je može li se takav format iskoristiti za ovako specifičan slučaj,  među ostalim i zbog osjetljivosti političke situacije.

Skupina od 42 zastupnika iz pet oporbenih stranaka ljevice i centra u petak je podnijela prijedlog da se vladi izglasa nepovjerenje te da se mandat za sastavljanje nove vlade povjeri Karlu Erjavcu koji je uz premijera Janšu jedan od najiskusnijih političkih veterana.

Autori prijedloga zamjeraju Janšinoj vladi “razgradnju ustavnog uređenja na svim područjima”. Tvrde da “uništava” ugled Slovenije u međunarodnim odnosima okretanjem prema neliberalnim režimima u srednjoj i istočnoj Europi te posebno ističu da se vlada neuspješno nosila s epidemijom koronavirusa u usporedbi s drugim zemljama, iako je oštra ograničenja nametnula još u listopadu.

Nejasno je koliki su izgledi za uspjeh te inicijative jer bi na tajnom glasanju za taj prijedlog trebalo glasati najmanje 46 zastupnika od 90.

Komentiraj