Slovenski parlament prihvatio je u utorak sa samo dva glasa protiv izmjene zakona o medijima kojima se među ostalim uređuje pitanje internetskih komentara koji će zbog pojava tzv. govora mržnje ubuduće morati biti moderirani, a za njihov sadržaj biti odgovorni urednici medija i društvenih mreža.

Ukoliko urednici u najkraćem roku ne uklone, odnosno ne izbrišu komentare koje ustav i zakon interpretiraju kao poticanje netolerancije i neprijateljstva na vjerskoj, rasnoj, nacionalnoj ili nekoj drugoj osnovi medij može biti kažnjen globom od 500 do 5000 eura.

  • Novinarske strukovne udruge uglavnom su pozdravile zakonsku novost, uz rezerve jedne publicističke udruge koja smatra da se time ograničava prostor slobode govora.

Mnogo više prijepora već tijekom javne rasprave o novom zakonu izazvale su njegove odredbe koje reguliraju vrijeme predviđeno za emitiranja domaće glazbe, odnosno glazbenih radova slovenskih autora i izvođača, na nacionalnom radijskom servisu i drugim radio postajama.

Zadržana je odredba prema kojoj nacionalni radio servisi moraju emitirati najmanje 40 posto domaće glazbe u svom programu, lokalne postaje 25, a komercijalni radijski programi 20 posto, ali je uvedena nova kvota koja će osigurati da se veći dio tih kompozicija pušta tijekom dnevnih sati, a ne u noćnom satima, na što su se glazbeni urednici često odlučivali jer je strana glazba slušanija i komericjalno zanimljivija.

Prema izmijenjenom medijskom zakonu, radio postaje će 60 posto domaće glazbe koje po zakonu moraju emitirati na dan puštati u dnevnom terminu od 6 sati ujutro do 19 sati na večer.

Komentiraj