SLOVENIJA Za obranu granice s Hrvatskom zatražili pomoć drugih država, Gyoerkoes Žnidar predviđa zatvaranje austrijske granice

HINA/ STA/ Tamino PETELINŠEK

Slovenija je od više država schengenskog prostora zatražila da joj pruže pomoć svojih policija u zaštiti granice s Hrvatskom koju sada masovno prelaze migranti, izjavila je u srijedu u razgovoru za Slovensku televiziju slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gyoerkoes Žnidar, ne precizirajući o kojim se državama radi.

Na pitanje hoće li Slovenija u dogovoru s policijama Hrvatske i Austrije omogućiti veću protočnost migrantskog vala prema sjeveru, što je sada problematično, pa dolazi do “čepova” u Sloveniji i na granici s Hrvatske sa Srbijom nije izravno odgovorila.

  • Ponovila je svoje ranije ocjene kako Hrvatska “ne poštuje dogovore” i ne koordinira slanje migranata sa slovenskom policijom nego da je zauzela “komotnu poziciju” prijevoznika migranata prema Sloveniji.

S druge strane, Slovenija provodi sve potrebne postupke s migrantima koje je dužna obavljati kao članica schengenskog prostora, kazala je Gyoerkoes Žnidar. Dodala je da njena ocjena kako će Austrija ubrzo zaustaviti primanje migranata nije ništa novo, te da je od austrijske ministrice unutarnjih poslova Johanne Mikl-Leitner u razgovoru krajem prošlog tjedna doznala da Austrija ima premale kapacitete prijema migranata, te da ima i teškoće s prijelazom migranata u Njemačku.

Za teškoće u komunikaciji i probleme s velikim brojem migranata kao odgovornu navela je hrvatsku stranu, te upozorila da Slovenija koja je najmanja država u “lancu” na migrantskoj ruti ne može sebi dopustiti da zbog razlike u broju dolazaka i odlazaka migranata na sjever u njoj ostane velik broj ljudi za duže vrijeme.

Slovenska ministrica procjenjuje da će Austrija uskoro zatvoriti granicu za migrante

Slovenska policija ulaže velike napore da se s Austrijom dogovori o većem tranzitu migranata iz Slovenije u tu zemlju, ali je vjerojatno da će Austrija uskoro migrante prestati primati, kazala je u srijedu slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gyoerkoes Žnidar, javlja Slovenska televizija.

“Jako se trudimo se da se s  Austrijom dogovorimo o većem prihvatu migranata koji su u Sloveniji, ali i oni imaju teškoće s osiguranjem smještajnih kapaciteta. Moja je ocjena da će Austrija uskoro prestati primati migrante i izbjeglice”, kazala je Gyoerkoes Žnidar prilikom posjeta graičnom prijelazu Dobovec.

Dodala je da će u četvrtak, kada u Ljubljanu dolazi europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos, s njim razgovarati i o tome kako ublažiti migracijsku krizu u Sloveniji. Za trenutno stanje kazala je da je vrlo teško, ali je još pod kontrolom.

  • Slovenska policija procjenjuje da je od subote iz Hrvatske u Sloveniju ušlo skoro 25.000 migranata, te da ih je Austrija preuzela desetak tisuća, a navodno se da razini ravnatelja policija između Beča i Ljubljane vode razgovori da se postupci registracije i prijam ubrzaju.

U vezi s današnjim sastankom ravnatelja policija Austrije, Slovenije i Hrvatske u Beču koji je bio posvećem migracijskoj problematici slovenska je policija na svojim službenim internet stranicama u priopćenju navela da Austrija i Slovenija dosadašnju suradnju po tom pitanju ocjenjuju dobrom i da će je još unaprijediti, te da je hrvatski ravnatelj policije slovenskom ravnatelju Marjanu Fanku dao jamstva da će se komunikacija dviju policija o dolascima izbjeglica na granicu poboljšati.

Komentiraj