Slovenija uvodi zabranu napuštanja matične općine

Kako bi spriječila širenje koronavirusa slovenska vlada donijela je odluku po kojoj od ponoći na ponedjeljak građani ne smiju napuštati područje općine u kojoj žive, uz izuzetke poput odlaska na posao.

Odluka o privremenoj općoj zabrani kretanja i okupljanja ljudi na javnim  mjestima i površinama, te zabrani  kretanja izvan općina stalnog ili privremenog boravka stupa na snagu 30. ožujka u 00,00 sati i važi do opoziva, objavila je slovenska vlada u nedjelju navečer na svom Twitter računu.

Odluka o zabrani napuštanja matične općine, navodi se u odluci, ne odnosi se na službe i djelatnosti kojima se osigurava izvođenje zadaća države, lokalnih zajednica i javnih službi.

Kretanje, pristup i zadržavanje na javnom mjestu, uz mjere socijalnog distanciranja, dopušteno je za odlazak na posao, obavljanje gospodarskiih, poljoprivrednih i šumarskih aktivnosti, te otklanjanje neposredne opasnosti za zdravlje, život i imovinu. Ostali razlozi uključuju pomoć osobama kojima je potrebna potpora, te odlazak u ljekarne i zdravstvene ustanove.

Odluka predviđa i nekoliko drugih izuzetaka, a za dio njih bit će potrebne dozvole koje će  izdavati predstavnici lokalnih vlasti, odnosno načelnici općina.

Premijer Janez Janša kazao je da je riječ o restrikcijama koje se donose jer su neka već donijeta ograničenja proteklih dana bila kršena.

No, ni ove restrikcije same po sebi neće pomoći u obuzdavanju epidemije ako ih se svi ne budu strogo držali, istaknuo je.

Komentiraj