Slovenija ukinula mjere pooštrene kontrole na granici s Mađarskom

Slovenija je u petak ukinula mjere pojačane kontrole na svojoj granici s Mađarskom, uvedene 17. rujna zbog migrantske krize i slučajeva da su neki migranti iz Mađarske pokušavali do Austrije doći alternativnom slovenskom rutom.

Slovenska policija danas je u priopćenju za javnost navela da je privremena mjera suspenzije šengenskog sustava, kojom je uvedena graničnu kontrolu dokumenata koja se provodila na granici s Mađarskom, što je bilo uvedeno u skladu sa schengenskim pravilima koja dopuštaju takve privremene mjere, danas ukinuta zbog ocjene da prema trenutnoj situaciji pooštrena kontrola više nije potrebna.

Istodobno, navode u slovenskoj policiji, vode se intenzivne pripreme zbog mogućeg preusmjeravanja izbjegličkog vala prema Sloveniji ako Mađarska za izbjeglice zatvori svoju granicu s Hrvatskom.
O takvoj mogućoj situaciji već su obavljeni razgovori s predstavnicima nekih općina u kojima bi migranti mogli biti smješteni. Lokalne zajednice će o tome biti pravodobno informirane, za prihvat su već organizirani potrebni smještajni kapaciteti, prema migrantima će se, kao i ranije, postupati humano i nuditi im pomoć, u što će biti uključeni i dobrovoljci, navode u slovenskoj policiji.
Slovenski premijer Miro Cerar rano je jutros, nakon svog susreta s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na summitu u Bruxellesu, izjavio da Slovenija ne odobrava moguće zatvaranje mađarske granice s Hrvatskom, da bi se radilo o “radikalnom” postupku koji bi izazvao domino-efekt kod drugih država te da takav potez ne razumije s obzirom da su Austrija i Njemačka još otvorene za primanje migranata, ali da je ta mogućnost realna i da se Slovenija na nju intenzivno priprema.
Cerar je ključnim u daljnjem razvoju situacije naveo buduće postupke Njemačke i Austrije te da bi, ako te države zatvore granice za prijem migranata i izbjeglica, isto napravila i Slovenija, koja na svojoj teritoriji ne bi mogla imati velik broj migranata bez kontrole.
Slovenski mediji procjenjuju da bi slovenski granični i policijski organi, u slučaju zatvaranja mađarsko-hrvatske granice za migrante, mogli dobiti instrukcije da postupaju slično kao i prilikom prvog izbjegličkog vala koji je slovensku granicu zahvatio sredinom listopada, kad je u nju iz Hrvatske ušlo i nastavilo put  prema Austriji i Njemačkoj nešto preko 3.500 migranata i izbjeglica.

Komentiraj