SLOVENIJA: Uhićenje potpredsjednika Vlade početak kraja Janšine vlade?

Nekoliko sati nakon današnjih pretraga kuća i ureda koje je proveo slovenski Nacionalni  istražni ured (slovenski PN Uskok) pod vodstvom Specijaliziranog državnog tužiteljstva (Uskok) u vezi sa skupom kupnjom medicinskih ventilatora, nenadno su s funkcija odstupili ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs i generalni direktor policije Anton Travner.

Glavni osumnjičeni u kriminalističkoj istrazi je potpredsjednik slovenske vlade Zdravko Počivalšek, ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju i predsjednik Stranke modernog centra. Osim njega, osumnjičena je Andreja Potočnik, nekadašnja zastupnica Počivalšekove stranke, koja se u projektnoj skupini operativno bavila kupnjom zaštitne medicinske opreme i ventilatora.  Pretrage su obavljene na 11 različitih lokacija, uključujući Ministarstvo za ekonomski razvoj i kuću ministra Počivalšeka.

Informacije o policijski istrazi s mnogim detaljima već su u ponedjeljak procurile u stranačke medije, koje nadzira Janšina vlada, a financiraju poslovni ljudi bliski mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, što je potpredsjednika Vlade Počivalšeka unaprijed upozorilo na dolazak policijskih istražitelja.

Prema izvoru Nacionala iscurio je cijeli policijski plan pretraga. Slovenska policija je danas već otvorila unutarnju istragu zbog curenja tajnih informacija.

Ministar Hojs je danas na tiskovnoj konferenciji objasnio da ga je tek danas u osam ujutro o pretragama kuća obavijestio zamjenik generalnog direktora policije Jože Senica, a sat kasnije, da je potpredjsedniku Vlade oduzeta sloboda. Samo nekoliko sati nakon toga ministru Hojsu ponudio je ostavku novi generalni direktor policije Anton Travner, koji je na puni petogodišnji mandat nastupio prije tek dva ipol tjedna.

U vrlo neobičnoj izjavi o ostavci premijeru Janezu Janši ministar Hojs izjavio je da su pretrage kuća politički motivirane i za istragu je okrivio “udbaško-partijske strukture” u policiji, Državnom tužiteljstvu i na sudovima. Dodao je da nije uspio za vrijeme svog mandata depolitizirati i promijeniti policiju.

Njegovu ostavku Janša je odmah prihvatio. Slovenski premijer je poslijepodne na Twitteru komentirao uhićenje svog vodećeg koalicijskog partnera Počivalšeka, od čijih osam zastupnika ovisi većina njegove koalicije u parlamentu, ovim riječima: “Konkretne istrage protiv ministra Zdravka Počivalšeka ne komentiram. Ali komentiram duple standarde kod odabira prioriteta od strane Nacionalnog istražnog ureda, tužiteljstva i sudova. Svi oni  trebaju raditi u skladu s Ustavom i zakonima, odgovorno i neselektivno.”

Dodao je kako istražne organe više vode političke simpatije i medijski pritisci i nabrojio neke “afere”, koje su u parlamentarnim istražnim povjerenstvima istraživali u njegovoj stranci, ali nisu imali pravosudnog epiloga. Završnim riječima “zbog toga je naša dužnost i sad je posljednje vrijeme osigurati dosljedno poštivanje Ustava i zakona i jednake kriterije za sve”, očito je najavio dodatne političke pritiske na slovensku policiju i pravosuđe.

Međutim, dva izvora Nacionala, koji žele ostati anonimni, a upućeni su u rad i metode Janše objasnili su da nema velikih dvojbi da je ostavke Hojsa i Travnera zatražio sam premijer Janša zbog toga što mnogim političko motiviranim smjenama na vrhu slovenske policije nisu uspjeli spriječiti kriminalističke istrage protiv vladinih koalicijskih partnera.

Janša je već više puta bio pod različitim istragama, zbog korupcije u aferi Patria bio je 2014. pola godine u zatvoru, sve dok ga neobičnom presudom  nije oslobodio Ustavni sud.

To što je Slovenija sa dva milijuna stanovnika za vrijeme pandemije koronavirusa u samo nekoliko mjeseca potpisala ugovore za kupnju medicinske zaštitne opreme i ventilatora u iznosu od 268 milijuna eura, po odluci Vlade suprotno zakonima sve kupnje su trebale ići preko slovenskih posredničkih tvrtki (za usporedbu Hrvatska s četiri milijuna stanovnika platila je samo oko 50 milijuna eura) profesionalan i neovisan istraživački rad kriminalista i državnih tužitelja Janši je najveća prijetnja za politički opstanak njegove treće vlade,  a jednako i za izbjegavanje osobnih pravnih problema.

Inače, u poslednjim tjednima situacija u Sloveniji se pogoršava. Za 29. godišnjicu nezavisnosti prošli tjedan slovenska policija je po direktivi Travnera i Hojsa zatvorila veliki dio centra Ljubljane, sve zbog toga da više tisuća prosvjednika ne bi mogli vikanjem poremetiti državnu proslavu. Zbog porasta broja slučajeva koronavirusa, uvezenih prvenstveno s Balkana, jučer je Janšina vlada zabranila okuljanje više od 50 ljudi, ali zapravo želi zabraniti masovne demonstracije, koje svaki petak posjećuje na tisuće ljudi.

Osim toga su se u posljednjem tjednu aktivirale neonacističke grupe povezane s Janšinom Slovensko demokratskom strankom (SDS). Slične grupe bile su već aktivno angažirane za razbijanje mirnih prosvjeda u  2012. i 2013. godine, kad je ministar unutrašnjih poslova bio Vinko Gorenak, danas državni sekretar u kabinetu premijera Janše.

Prema mišljenju dobro upućenog izvora postoji velika vjerojatnost da će upravo Gorenak sada biti najbolji odabir Janše za novog ministra unutrašnjih poslova s glavnom misijom da još dodatno politički kadrovira i sprečava bilo kakve policijske istrage protiv vlade i koalicijskih partnera.

Poslije današnjih događaja i uhićenja potpretsjednika Vlade Počivalšeka sve opozicijske stranke zatražile su da odstupi čitava Janšina vlada zbog korupcije. Predsjednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič, koji je i sam pod istragama zbog korupcije, podržao je Janšu i zatražio je dodatne političke čistke u policiji. Od koalicijskih stranaka prva se odazvala Demokratska stranka umirovljenika (DeSUS). Njezina pretsjednica Aleksandra Pivec izjavila je da očekuje korektan i objektivan rad policije.

Kasno poslijepodne se odazvala Janšina SDS s ‘retvitom’ premijerovog komentara na svome Twitter računu, a druge dvije stranke koalicije, Nova Slovenija i Stranka modernog centra još uvijek nisu komentirale policijsku istragu o velikoj korupciji u vrijeme epidemije koronavirusa.

 

Komentiraj