Slovenija u ponedjeljak ažurira liste država vezane uz koronavirus

Slovenska vlada trebala bi u ponedjeljak ažurirati svoje liste kojima se države prema epidemiološkoj situaciji dijele na “zelene”, “žute” i “crvene” kako bi uskladila svoje standarde s onima koje priprema EU, najavljuju u nedjelju slovenski mediji.

Dosadašnja žuta lista trebala bi biti izmijenjena u narančastu a na njoj bi bile zemlje iz kojih bi se u Sloveniju moglo od ponedjeljka ulaziti bez karantene, ali uz negativni test na koronavirus koji je napravljen u nekoj od država EU-a ili šengenskog područja.

Nije još jasno hoće li se na novoj narančastoj listi naći i Hrvatska za koju je glasnogovornik slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin u četvrtak kazao da još ne ispunjava kriterije za skidanje s crvene liste i da bi njeno uvrštenje na žutu, odnosno ubuduće na narančastu listu, bilo preuranjeno.

Kacin je u četvrtak najavio i da će se s obzirom na vrlo povećan broj novih slučajeva u Austriji, koja je još na slovenskoj zelenoj listi, građanima preporučiti da tamo ne putuju osim u nužnim slučajevima.

Što se tiče Mađarske, u kojoj je, po riječima glasnogovornika slovenske vlade, epidemiološka situacija vrlo teška i “slična onoj u BiH”, Kacin je kazao da se Mađarska “sama zatvorila” jer je zatvorila granice za strance, pa to pitanje nije toliko aktualno jer je prometa na granici sa Slovenijom vrlo malo.

Slovenija u nedjelju bilježi 159 novih zaraza koronavirusom u 24 sata, a od posljedica covida-19 umrla je još jedna osoba, objavila je slovenska vlada, dodajući da je postotak potvrđenih infekcija viši nego dan ranije.

Taj trend brine epidemiologe, pa je najavljeno da će vlada pooštriti obvezujuće mjere i preporuke za suzbijanje epidemije, te još više ograničiti nekontrolirana okupljanja većeg broja osoba.

S rezultatima iz zadnja 24 sata ukupni broj potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao se na 1530, od čega je trenutno aktivno 1648 slučajeva, a broj umrlih povećao se na 147.

U bolnicama je trenutno 80 oboljelih od covida-19, a među njima je 18 pacijenata u težem stanju i na intenzivnim odjelima, prema podacima ministarstva zdravstva.

Komentiraj