Slovenija u kontaktu s Njemačkom i Austrijom kao i zemljama na migrantskoj ruti

EPA/ZOLTAN MATHE

Slovenija je u vezi s pitanjem migrantskih tokova u stalnom kontaktu s vlastima Njemačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Grčke, priopćilo je u četvrtak slovensko ministarstvo vanjskih poslova nakon sjednice koordinacijske skupine za migrante koju je vodio ministar Karl Erjavec.

Kako se dodaje, kontakti sa spomenutim  zemljama u široj regiji vode se na političkoj i operativnoj razini.

“Slovenija nastavlja s povećanjem smještajnih kapacitete za migrante, prvenstveno u zidanim objektima koji štite od nepovoljnih vremenskih prilika koje bi mogle dodatno utjecati na stanje na terenu”, navodi se u priopćenju.

  • Ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila je početkom tjedna da bi ta zemlja u slučaju da se pojavi potreba mogla primiti 4,5 do 8 tisuća migranata u tranzitu dnevno.

No, ministar vanjskih poslova Erjavec je u srijedu  u parlamentu najavio mogućnost da Slovenija zatvori svoje granice za migrante ako bi ih prestala primati Njemačka, pa bi došlo do domino efekta u susjednim zemljama.

Rekao je međutim kako se radi o njegovom osobnom, a ne službenom stajalištu, te da  ne može zamisliti situaciju da se u Sloveniji koja ima dva milijuna  stanovnika odjednom nađe 150 tisuća migranata koje bi trebalo zbrinuti.

Komentiraj