SLOVENIJA: Sve više poziva za ostavku predsjednice DeSUS-a Aleksandre Pivec

Poslije serije korupcijskih afera u kojima je potpredsjednica slovenske krajnje desne Vlade i predsjednica Demokratske stranke penzionista (DeSUS) Aleksandra Pivec kombinirala službene posjete sa obiteljskim turističkim ljetovanjem na račune tvrtki i općtina, ovaj tjedan njenu je ostavku zatražilo svih petoro članova Kluba zastupnika stranke u slovenskom parlamentu.

“Pod vodstvom Aleksandre Pivec DeSUS je postao stranka skandala, što zastupnici ne mogu prihvatiti”, rekao je vođa Kluba zastupnika Franc Jurša nakon sastanka s Pivec. Od nje su zatražili neopozivu ostavku, a ako to ne prihvati, predložili su Vijeću stranke da se glasa o povjerenju.

Prema Jurši Pivčeva je pobijedila na siječanjskom kongresu DeSUS zato što je obećala konsolidaciju stranke. Ovaj cilj, međutim, ne samo da nije postignut, već se čak i odmiču od njega.

Zastupnici joj ne vjeruju na temelju u  javnosti postavljenih pitanja. “Kao visoki državni dužnosnik dužna je plaćati račune”, naglasio je Jurša. Drugi zastupnik, Robert Polnar, rekao je da Pivčeva nije dala konkretan odgovor na optužbe, ali je koristila tipičnu taktiku u takvim slučajevima, naime relativizaciju stvari: “Sve je dopušteno, filozofija prihvatljivosti svega je na djelu.” Dodao je da je ispod nivoa njegovog osobnog dostojanstva baviti se računima Pivčeve, jer ga to ni ne zanima. Ali brine se što ta osoba nije svjesna da je dužna plaćati vlastite račune.

Prema riječima predsjednika Vijeća stranke i ministra zdravlja Tomaža Gantara, poziv parlamentarne skupine za smjenom predsjednice DeSUS-a Aleksandre Pivec ispravna je odluka.

“Nažalost, predugo smo raspravljali o situaciji unutar stranke, njenom vodstvu i kontroverznom ponašanju predsjednice i nanijeli štetu ugledu stranke”, dodao je i najavio da će sazvati Vijeće stranke, koje će glasati o sudbini Pivčeve najkasnije do 25. kolovoza. Dosad je više lokalnih odbora DeSUS-a zatražilo smjenu Pivčeve i napuštanje krajnje desne Janšine vlade, koja radi protiv demokracije, medija i okreće Sloveniju od zapadne Europe prema Višegradskoj skupini.

Prema poslednjim anketama DeSUS bilježi velik pad podrške javnosti. U kolovozu su pali na samo 1,5 posto glasova onih koji bi na izborima glasali za tu stranku, čime su se pridružili ‘klinički mrtvoj’ Stranki modernog centra, koja također ima tek 1,4 posto podrške u posljednjoj anketi koju su u ponedjeljak objavile novine Delo.

Usprkos brojnim pozivima za ostavkom i činjenici da je sve usamljenija na vrhu stranke, Pivčeva se tvrdo drži položaja. “Što se tiče priča objavljenih u medijima, ja imam podršku premijera. Ovo nije pitanje moje ostavke, već pitanje budućnosti stranke”, reagirala je. Predložila je novi sastanak vodstva stranke s Klubom zastupnika, ali su oni to odbili.

Premijer Janez Janša u znak podrške Pivčevoj na Twitteru je objavio da je to pitanje koje se mora riješiti unutar stranke. “Stranka mora odlučiti o svom vodstvu i programu kroz članstvo i izabrana tijela. Ako je doista neovisna, zasnovana na činjenicama, a ne zbog poziva ili usmjeravanja pristranih medija pod utjecajem drugih stranaka i porijekla. To razdvaja demokratski suverenu stranku od satelita”, napisao je Janša, koji je poznat po tome da je u svakoj dosadašnjoj koaliciji doslovno uništavao druge koalicijske partnere. Za vrijeme prve Vlade 2004-2008 visoki dužnosnik Nove Slovenije javno je upozorio da ih Janša  “reže kao salamu”, a poslije izbora 2008. godine ta stranka ispala je iz Parlamenta.

Zbog navodne korupcije na ostavku Pivčeve sa mjesta ministrice poljoprivrede i predsjednice DeSUS-a pozivaju i oporbene stranke. Mnogi politički komentatori slažu se  da je zaista došlo vrijeme za njenu ostavku i da je u Sloveniji politički mrtva.

Komentiraj