FaH

Slovenija: Strah od izbjeglica u porastu

Bojazan da bi ih migranti mogli ugroziti među Slovencima je u porastu, dok je sve manje onih koji bi im izrazili dobrodošlicu ili ih imali u svojoj blizini, pokazala je najnovija anketa ljubljanskog “Dela”, objavljena u ponedjeljak.

Na pitanje je li ih strah zbog izbjegličke krize 54 posto ispitanika dalo je negativan odgovor, ali 32 posto potvrdilo je da ih je strah. Slična ispitivanja javnosti provedena prošle jeseni, na početku izbjegličke krize, pokazivala su da je strah od izbjeglica i migranata tada bio minimalan jer se kriza na početku doživljavala kao isključivo humanitarni problem.
Odnos Slovenaca prema izbjegličkom valu promijenio se nakon terorističkih napada u Parizu, a strah od izbjeglica raste i zbog produživanja izbjegličke krize za koju EU još nije našla rješenje.
U novoj anketi “Dela”, 67 posto ispitanika navodi kako migrantska kriza ima i humanitarni i sigurnosni aspekt, a 7 posto da se radi isključivo o humanitarnom pitanju, što je bitna promjena raspoloženja u odnosu na jesen prošle godine.
Do toga je došlo  zbog stalnih upozorenja Cerarove vlade da Slovenija ne smije postati tzv. hot-spot u kojoj bi se zadržao velik broj izbjeglica, širenja strahova od novog masovnijeg vala izbjeglica na proljeće ove godine i stalnog pritiska desne oporbe da se “iregularne migracije” u Schengenski prostor zaustave jer Sloveniji u suprotnom prijeti opasnost da iz njega bude isključena.
Za razliku od država Višegradske skupine Slovenija je lani uvjetno pristala na primanje nekoliko tisuća izbjeglica smještenih u Italiji i Grčkoj u okviru kvota koje je predložila Euuropska komisija, ali drži da je to u sadašnjem trenutku isključeno zbog  velikih napora koje ulaže kao država na tzv. balkanskoj ruti koju migranti koriste.
Osim toga, Slovenija je na početku izbjegličke krize navodila kako bi u slučaju potrebe na svom teritoriju mogla smjestiti do 9 tisuća izbjeglica.
No, nedavno su u više općina građani prosvjedovali protiv planova vlade koji su predviđali da se na njihovu području postave kampovi za izbjeglice, a otpor prema izbjeglicama u javnosti je sve prisutniji.
Nakon što je dio političkih stranaka i dio medija izbjeglički problem predstavio u prvom redu kao sigurnosni, sada 53 posto ispitanika ne želi imati izbjeglički centar u svojoj lokalnoj sredini, dok je izbjeglice u svojoj općini spreman vidjeti tek svaki peti ispitanik.
Da Europska unija loše upravlja migracijskom krizom smatra 71 posto sudionika ankete najutjecajnijeg slovenskog lista, a da se u upravljanju krizom slovenska vlada također nije iskazala  – njih 41 posto, čime se odgovornost za neriješeni problem migrantske krize sve više prebacuje na Bruxelles i velike članice.

Komentiraj