SLOVENIJA: Šesnaest novozaraženih, od toga najviše u umirovljeničkom domu

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 549   testova potvrđeno 16 novih slučajeva koronavirusa, dva slučaja više nego prethodni dan, potvrdila je u nedjelju slovenska vlada.

U bolnicama je trenutno 21 pacijent primljen zbog Covida-19, od čega ih je četvoro na intenzivnom odjelu.
Broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom  povećao se na 241, dok su od početka epidemije testiranjem do sada potvrđena 2082 slučaja infekcije.  Nijedan zaraženi nije umro u zadnja 24 sata, pa broj ukupno preminulih ostaje 116.
U zemlji trenutno 11,5 aktivnih zaraza na sto tisuća stanovnika, u razdoblju 14 dana. To  brine infektologe, te upozoravaju da nove dnevne zaraze treba smanjiti, a  reprodukcijski broj širenja virusa  spustiti ispod jedan, kako stanje ne bi izmaklo kontroli.
Među 16 novozaraženih  njih  12 je starijih od 65 godina,  dva novozaražena spadaju u dobnu skupinu od 25 do 34  godine, a po jedan u dobne skupine od 35 do 44 i  od 55 do 64 godine.
Trenutno je u Sloveniji  najveće žarište koronavirusa u općini Hrastnik gdje je locirana skoro trećina trenutno aktivnih zaraza.
U tamošnjem domu za starije i nemoćne u subotu potvrđeno još 12 zaraza među štićenicima i kod jedne zaposlenice doma. U općini Hrastnik su  trenutno 73 aktivna slučaja infekcije, od čega 41 među štićenicima doma, 11 među zaposlenicima i 21 slučaj među ostalim stanovnicima.
Bez toga žarišta Slovenija bi imala samo  8 aktivnih zaraza na sto tisuća stanovnika i s reprodukcijskim brojem ispod jedan spadala među epidemiološki najsigurnije zemlje, upozoravaju epidemiolozi u Sloveniji.
Direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek izjavio je u nedjeljuu za medije da su u dom za starije u Hrastniku infekcije ušle nakon jedne velike zabave i nekontroliranog druženja.

Komentiraj