Slovenija se sprema za koronavirus, zasad nema zaraženih

Zbog situacije u susjednoj Italiji Slovenija se priprema za vjerojatni rizik unosa koronavirusa u zemlju iako još nema nijedan slučaj zaraženog ili oboljelog.

Ministar zdravstva Aleš Šabeder kazao je u izjavi za medije u nedjelju da se radi o “ozbiljnoj situaciji”, ne samo u Europi i u Italiji gdje je zabilježeno preko sto slučajeva, nego i u svijetu, no da nema razloga za uzbunu.

Istodobno, dodao je kako ne bi želio da tema koronavirusa u zemlji postane “politička tema”, aludirajući tako na neke reakcije oporbe da sadašnja tehnička vlada ne informira dovoljno javnost o stvarnim rizicima.

Infektologinja Tatjana Lejko Zupanc izjavila je da s obzirom na razvoj situacije, “više skoro nema sumnje” da će se novi koronavirus pojaviti i u Sloveniji.

Državna tajnica u ministarstvu zdravstva Simona Repar Bornšek kazala je da svim putnicima koji se u Sloveniju vraćaju iz sjevernih talijanskih pokrajina preporučuju da u slučaju sumnje na simptome infekcijom, ako je tjelesna temperatura iznad 38 stupnjeva, ako kašljaju i teško dišu, da odmah  kontaktiraju svog liječnika ili dežurnu zdravstvenu službu.

Kako prenose slovenski mediji, vlada će u ponedjeljak zbog praćenja situacije sazvati sastanak tajništva Vijeća nacionalne sigurnosti, jedne vrste operativne ministarske  koordinacije za krizna stanja. Građane se upozorava da prate službene podatke ministarstva zdravstva koji se stalnu ažuriraju, te da ne nasjedaju na moguće provokacije i lažne vijesti koje će možda naći na društvenim mrežama jer u Sloveniji za sada nema nijednog slučaja inficiranog ili oboljelog novim koronavirusom.

Komentiraj