HINA/ STA/ Tamino PETELINŠEK

Slovenija se priprema za mogući novi migrantski val

Očekujući novi migrantski vala Slovenija je počela jačati kapacitete za njihov smještaj uz granicu s Mađarskom i Austrijom, a slovenski Crveni križ zatražio je od Crvenog križa u Ženevi pomoć od 300.000 eura za vreće za spavanje i toplu odjeću za migrante.

Slovenska ministrica uunutarnjih poslova Vesna Györkös Žnidar u subotu je posjetila Lendavu, na granici s Mađarskom, te zahvalila lokalnim vlastima na razumijevanju i privremenom smještaju migranata koji su krajem prošlog i početkom ovog tjedna privremeno boravili u tamošnjem prihvatnom centru, na putu prema svojim konačnim destinacijama.

Potvrdila je da će zbog mogućeg dolaska novog vala migranata u Sloveniju kapacitet svih prihvatilišta će biti povećan. Slovenska ministrica će se u ponedjeljak sastati s mađarskim kolegom Sandorom Pinterom, kako bi uskladili postupke u slučaju dolaska većeg broja migranata na slovensko-mađarsku granicu.

Na njoj je prije nekoliko dana počelo postavljanje bodljikave žice, ali je Budimpešta zbog nezadovoljstva Ljubljane tu odluku povukla.

 

  • Istodobno, Slovenija je za 20 dana produžila mjeru pojačane kontrole graničnih prijelaza prema Mađarskoj kojom vodi jedan od glavnih migrantskih koridora, te o tome obavijestila Bruxelles.

 

Slovenska Civilna zaštita potvrdila je da je nedaleko graničnog prijelaza Šentilj u subotu počelo postavljanje šatorskog naselja za slučaj dolaska velikog broja izbjeglica koji bi se kretali prema Austriji. Povećan je i kapacitet migrantskog centra u Gornjoj Radgoni uz samu granicu s Austrijom.

Kroz Sloveniju je do sada prošlo oko 3800 izbjeglica i migranata, a u državi su zadržani samo oni koje je vratila Austrija i tridesetak osoba koje su se u Sloveniji odlučile zatražiti azil.

Da je Slovenija prema prvom migrantskom valu pokazala humanost, a u isto vrijeme pod kontrolom držala sve granične prijelaze i dobar dio zelene granice izjavio je premijer Miro Cerar koji trenutno boravi u New Yorku na zasjedanju Opće skupštine UN-a, ali se planira odmah vratiti u domovinu ako bi se kritično stanje s migrantima od prije desetak dana na granici s Hrvatskom ponovilo.

Ravnateljica slovenskog Crvenog križa Nataša Musar Pirc izjavila je za mariborski list Večer od subote da je ta organizacija od federacije udruga Crvenog križa i crvenog polumjeseca u Ženevi već zatražila 300.000 eura pomoći za slučaj novih migrantskih valova kroz Sloveniju, a novcem će se kupiti vreće za spavanje i topla odjeća jer dolaze hladniji dani.

Ona je dosta kritična prema tome kako se Cerarova vlada ponijela u migrantskoj krizi s kojom se susrela prvi put nakon više od 20 godina.

Kazala je da je poneki put o kretanju migranata i njihovu stanju više doznala od hrvatskih vlasti i medija nego od svoje vlade, ali da i slovensku vladu u njenom postupanju treba razumjeti jer EU prema krizi nema jasnu politiku.

“Bila sam vrlo kritična prema našoj vladi na početku pojave izbjegličke kolone na našim granicama jer je bilo dosta dezorganizacije, ali našu državu mogu razumjeti jer Bruxelles još uvijek ne daje jasne instrukcije kako u tim situacijama postupati”, rekla je.

Osim ksenofobnih ispada na društvenim mrežama i navodnog preplaćivanja taksi usluga migrantima do granice s Austrijom, u Sloveniji prigodom njihova kratkog boravka nije bilo pojava izrazito neprijateljskog odnosa prema, a Pirc Musar kaže da im treba oprostiti i to što je nakon njih na graničnom području i u prihvatnim centrima ostalo dosta smeća koje je trebalo pospremiti.

“Bilo im je rečeno da odmah moraju naprijed i da sve ostave za sobom, nismo mogli očekivati da će u vrećice i ruksake staviti i smeće”, kazala je ravnateljica slovenskog Crvenog križa.

Komentiraj