EPA/GEORGI LICOVSKI

Slovenija se boji migrantskog vala: “Za tjedan dana na našoj granici moguće tisuće ljudi”

Slovenija se boji da bi se migrantska kriza u jugoistočnoj Europi uskoro mogla pokazati i na njenim granicama ako se migranti iz Srbije usmjere prema Hrvatskoj.

“Trenutno Slovenija još nije po pritiskom migranata, ali se pripremamo na takav scenarij”, izjavio je u utorak za Slovensku televiziju drugi čovjek ministarstva unutarnjih poslova Boštjan Šefic.

Dodao je da bi se migranti iz Sirije, Iraka i drugih država koji su trenutno u Srbiji mogli okrenuti prema Hrvatskoj i Sloveniji zbog ograde na granici i oštrijih mjera koje se od nedavno primjenjuju u Mađarskoj.

 

  • “Ovo tretiramo kao humanitarnu krizu i ne kriminaliziramo izbjeglice koji bježe s ugroženih područja, ali moramo biti pozorni i na moguće zloporabe međunarodnih kriminalnih udruga koji tu krizu koriste”, kazao je državni tajnik Boštjan Šefic.

 

Stručnjak za pitanja sigurnosti i nekadašnji državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Klemen Grošelj upozorio je da su očekivanja kako će manji migrantski val Sloveniju možda zahvatiti tek krajem godine, kako računa jedna studija slovenske vlade, možda pogrešni i da bi na granice Slovenije već za tjedan dana moglo doći “više tisuća” migranata, sada smještenih u Srbiji i Makedoniji.

Iako njihov krajnji cilj nije Slovenija koju vide kao tranzitnu zemlju na putu prema zapadnoj i sjevernoj Europi, slovenska bi vlada morala već sada razmišljati o konkretnim mjerama, osobito o tome gdje ih smjestiti, pa i o postavljanju posebnog logora sa šatorima za izbjeglice, kazao je Grošelj.

Komentiraj