KOVAČ ‘Slovenija neće popustiti’

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Miro Kovač i njegov potpredsjednik Jpoško Klisović komentirali su u utorak u emisiji ‘U mreži Prvog’ arbitražni spor između Hrvatske i Slovenije.

Kovač je ponovio kako arbitražna odluka za Hrvatsku ne postoji, no postoji dobra volja hrvatske Vlade da se spor sa Slovenijom riješi bilateralno. Trenutno rješenje vidi u sporazumu o upravljanju zaljevom dok se ne nađe konačno rješenje za granicu na moru. Kazao je kako se Slovenija već 25 godina bavi samo granicom na moru i da tu neće popustiti te će nastaviti s jednostaranom primjenom arbitraže. Naglasio je kako je Hrvatska žrtva pokušaja prevare i to se treba, kaže, javno komunicirati na svim forumuma u Hrvatskoj i svijetu.

Klisović se složio kako je arbitražna presuda pravni akt koji Hrvatska ne može prihvatiti. “No, ako su Slovenci odluke iz tog akta preuzeli kao svoju poziciju oni mogu tu poziciju unijeti za pregovarački stol. Ako krenemo od te presude i sporazumno unesemo neke korekcije, preostaje dogovoriti formu – a to je međunarodni ugovor. Takav ugovor treba proći ratifikaciju u slovenskom i hrvatskom parlamentu, kaže Klisović. Pokazalo se do koje su mjere obje zemlje spremne popustiti, i ovaj momentum treba iskoristiti i riješiti pitanje granice”, poručio je.

Komentiraj