Slovenija potvrdila 580 novih slučajeva zaraze i 13 preminulih od posljedica koronavirusa

U Sloveniji je u zadnja 24 sata, uz smanjen opseg testiranja, potvrđeno 580 novih zaraza koronavirusom i 13 smrtnih slučajeva od Covida-19, a slovenska vlada počinje se susretati s izrazima javnog nezadovoljstva zbog dugotrajnih restriktivnih mjera koje još nisu dale željene rezultate.

U Kopru je u nedjelju ujutro održan prosvjed više stotina roditelja i djece zbog odluke vlade da se u Obalno-kraškoj regiji škole i vrtići ponovo zatvore nakon samo nekoliko dana nastave “uživo” zbog nešto povećanog broj novih slučajeva, a u nekim regijama se slične manifestacije najavljuju i za ponedjeljak.
“Škole moraju biti otvorene”, “djeci je dosta ‘zooma” i učenja na daljinu”, neki su od transparenata kojima su svoje nezadovoljstvo izražavali prosvjednici u Kopru.
Kao javljaju slovenski mediji, vlada je odluku o ponovnom zatvaranju škola i vrtića u nekim regijama donijela bez konzultacije s epidemiolozima, no premijer Janez Janša kaže da odstupanja od već ranije utvrđenih kriterija neće biti, da je zbog neizvjesne epidemiološke situacije sasvim moguće da će učionice jedan tjedan biti otvorene, a drugi zatvorene, te da je potrebno strpljenje.
Tako vlada sada rad vrtića za djecu i nastavu za prva tri razreda osnovnih škola dopušta samo  u 7 od 12 regija, a ustraje na kriteriju po kojemu će obrazovni sustav u učionicama za osnovce i srednjoškolce biti moguće ponovno “otvoriti” tek kad u zemlji broj hospitaliziranih covid pacijenata padne na manje od tisuću, uz pad broja dnevnih zaraza također na tisuću slučajeva.
U slovenskim bolnicama trenutno je po podacima ministarstva zdravstva 1053 covid pacijenata, ali je prosječni broj dnevni zaraza i dalje visok – prosjek za zadnjih sedam dana iznosi 1222 novooboljela.
Sa zarazama u zadnja 24 sata ukupan broj potvrđenih infekcija od početka epidemije povećao se na 167 572, premda infektolozi procjenjuju da je kontakt s virusom imala četvrtina populacije. Trenutno aktivnih slučajeva je 17244.
S novih 13 smrtnih slučajeva broj preminulih od posljedica Covida-19 u Sloveniji povećao se na 3503.
Raste i dalje broj cijepljenih, pa je jednom dozom cjepiva do sada cijepljeno 52 926 ljudi, a s obje doze njih 22 830.

Komentiraj