SLOVENIJA: Potvrđeno 13 novooboljelih od covida-19, još 4 osobe preminule

U Sloveniji je u subotu obavljeno 685 testiranja na koronavirus i potvrđeno  13 novih novooboljelih, čime je ukupan broj do sada potvrđenih infekcija dostigao  1330, objavila je u nedjelju na svom twitter računu slovenska vlada.

U subotu su umrla još četiri oboljela, pa je ukupni broj preminulih sada 74.

Trenutno je hospitalizirano  90 oboljelih od Covida-19, od čega je njih 26 na intenzivnim odjelima. Jučer je još dvoje oporavljenih otpušteno iz bolnice, pa je ukupan broj  oporavljenih 192.

Do sada je u Sloveniji ukupno testirano 40.580 briseva potencijalno zaraženih. Vlada je za početak idućeg tjedna najavila testiranje briseva i uzoraka krvi od 1000 do 1500 stanovnika svih uzrasta iz različitih dijelova zemlje, čime želi procijeniti stvarni broj do sada zaraženih.

Dobiveni rezultati bit će  osnovna pretpostavka za  vladinu odluku kad će se ukinuti najstrože mjere ograničenja kretanja u vrijeme epidemije, osobito zabrane napuštanja matičnih općina.

Kako je ovog tjedna na konferenciji za novinare izjavila glavna infektologinja u stožeru slovenske vlade, procjene po nekim matematičkim modelima u drugim zemljama sugeriraju da je u Sloveniji sveukupan broj ljudi koji su se u raznim fazama razvoja epidemije zarazili koronavirusom oko deset tisuća, no da je među njima samo još  nekoliko stotina kliconoša, a da je velika većina ostalih infekciju preboljela bez simptoma  bolesti, pa nisu niti svjesni da su bili zaraženi.

Slovenski infektolozi smatraju da su krivulje koje govore o razvoju epidemije sada toliko u silaznoj putanji, a broj dnevno  novooboljelih i  hospitaliziranih toliko smanjen da se može govoriti da je epidemija pod kontrolom, te da se uz pridržavanje određenih propisanih mjera može početi sa postupnim otvaranjem gospodarstva i socijalnog života, ali uz oprez i po fazama.

Komentiraj