SLOVENIJA: Potpredsjednica Janšine vlade iz afere u aferu

U vrijeme dok još nije razriješena korupcijska afera oko posjeta i boravka potpredsjednice slovenske vlade Aleksandre Pivec s obitelji tvrtki Vinakras, koju su krajem lipnja promovirali i njeni maloljetni sinovi, Sloveniju je potresla nova afera s ministricom za poljoprivredu i predsjednicom Demokratske stranke penzionista (DeSUS) u glavoj ulozi.

Jedna od najboljih i najnapadanijih novinarki RTV Slovenije Eugenija Carl razotkrila je identičan  slučaj, u kojem je ministrica spojila službene obaveze s privatnim aranžmanom za svoju obitelj. Dogodilo se to sredinom lipnja, kada je ministrica Pivec posjetila Izolu gdje se uz gradonačelnika iz svoje stranke DeSUS bavila projektom ribarskog muzeja.

I ovaj put s ministricom su došli njeni sinovi, a račun za boravak u hotelu Marina platila je Općina Izola. Prema RTV Sloveniji  “Općina Izola prethodno je poslala narudžbu hotelu za dvije sobe s pogledom na more od 12. do 14. lipnja. Četiri dana kasnije hotel je Općini izdao račun na iznos od  454 eura, koji smo uspjeli dobiti, iako ga Općina krije. Iz njega je jasno da su to usluge hotela za Pivčevu i njena dva sina.”

U prvom reagiranju Pivec je rekla da “ne vidi ništa sporno u činjenici da je račun platila Općina”, ali objašnjava da su sinovi trebali prenoćiti u hotelu, ali su na kraju spavali kod prijatelja. Dodala je da su se zaštitari, koji je uvijek prate kao potpredsjednicu vlade smjestili u sobi, koja je bila rezervirana za sinove.

Ali prema navodima RTV Slovenije, nakon izbijanja afere Vinakras, u Izoli se dogodila prava mala drama s računima. Uz otpis duga, navodne pogreške u naplati turističke pristojbe – na kraju je izvorni račun za hotel jučer dobio novi izgled. Imena sinova nestala su iz prepravljenog računa, a  imena zaštitara nisu na njemu. Na računu uopće nema imena. Nestala je i jedna soba, ostala je samo ona za Pivčevu s dvostrukom cijenom od 454 eura, tako da je ispod crte odgovarala cijeni iz prvog računa za dvije sobe.

Ugledni profesor prava s Univerziteta u Ljubljani, Rajko Pirnat, objasnio je u medijima da takve radnje treba u svakom slučaju izbjegavati. Prema Pirnatu, ako Općina pokrije troškove noćenja za ministra koji je bio na poslovnom putovanju u toj Općini, rizik od sukoba interesa vrlo je velik. “Na primjer, općina se može natjecati za sredstva za projekt s  drugim općinama. Na taj način ministar bi došao u sukob interesa”, izjavio je.

Još je jasniji odgovor na pitanje može li općina – ako je ministar na poslovnom putovanju na njenom području – također platiti smještaj članova obitelji ministra. “Ako se radilo o članovima obitelji, odnosno privatnim potrebama ministra, to ni u kojem slučaju nije dopušteno i to je kršenje Zakona o integritetu i sprečavanju korupcije”,  rekao je Pirnat.

Taj zakon u Članku 30 jasno definira da je slovenskim dužnosnicima zabranjeno primati darove, osim prigodnih darova u posebnim prigodama u najvećoj vrijednosti do 75 eura, i to do 150 eura godišnje od iste osobe. Za povredu te odredbe zapriječena je kazna od 400 do 1200 eura, a Povjerenstvo za sprječavanje korupcije, pored posjeta tvrtki Vinakras, otvorilo je preliminarnu istragu  o povredi zakona od strane potpredsjednice slovenske vlade i u slučaju posjeta Izoli.

Miješanje službenih posjeta s ljetovanjem obitelji očito može imate i političke posljedice. Stranke opozicije zatražile su njezinu ostavku, a stranka Ljevica upozorila je da se u slučaju izmjene hotelskih računa može raditi o kaznenom djelu krivotvorenja dokumenata.

Sve više nezadovoljstva je i u njezinoj stranci iz koje je Pivec više lokalnih odbora pozvalo da podnese ostavku na funkciju predsjednice stranke. “Ako su navodi istiniti, onda će to biti vrlo težak ruksak za predsjednicu u njenom stalnom vođenju stranke”, izjavio je jučer vođa Kluba zastupnika DeSUS Franc Jurša.

Nakon već druge korupcijske afere u tjedan dana, ministrica, koja rado miješa službene obveze i privatne obiteljske posjete, odlučila se za tišinu. “Ministrica se odlučila trenutno posvetiti odmoru i obitelji i odgovoriti na ova pitanja kad se vrati s dopusta”, na brojna novinarska pitanja odgovoreno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Sličnu metodu ‘ignoriranja’ imala je kad je prošle godina buknula afera oko projekta promocije turizma Sript, u kojem je Pivčeva primila 35.000 eura iako nema jasnih dokaza o njenom radu na projektu. Tada je otišla na bolovanje s kojeg je objavljivala fotografije na društvenim mrežama, a na kraju je iz te afere izašla bez većih posljedica.

Inače, članovi Janšine krajnje desne vlade umiješani su u mnogo afera i kaznenih istraga. Premijer i predsjednik krajnje desne Slovenske demokratske stranke Janez Janša je u kaznenom postupku za navodno kazneno djelo zloupotrebe položaja vezano za makinacije nekretninama u kojima je navodno primio više od 100.000 eura nezakonito se okoristivši. Sudska istraga u tom slučaju, u kojem mu prijeti najviše do osam godina zatvora, završena je u ožujku ove godine, a sad se čeka na odluku nadležnog tužitelja o podizanju ili nepodizanju optužnice.

Potpredsjednik vlade, ministar za razvoj ekonomije i predsjednik Stranke modernog centra Zdravko Počivalšek pod kaznenom je istragom  zbog navodne korupcije kod nabave zaštitne medicinske opreme. U svibnju je Nacionalni istražni ured (slovenski PNUSKOK)  obavio pretrage u njegovom uredu i domu te je na jedan dan bio lišen slobode. Koliko su opasne policijske istrage korupciji sklone Janšine vlade pokazuje i nova smjena na vodećem mjestu NPU prošli tjedan, čime je ta elitna policijska služba dobila već trećeg direktora u tri mjeseca.

U kaznenoj istrazi, zbog djelovanja kao zastupnici opozicijskih stranaka u prijašnjem mandatu, osumnjičeni su i ministar obrane i predsjednik Nove Slovenije Matej Tonin i savjetnik za nacionalnu sigurnost Žan Mahnič. Ministar obrane Tonin je osumnjičen za otkrivanje službene tajne, zloupotrebu položaja i krivotvorenje dokumenta, a savjetnik za nacionalnu sigurnost osumnjičen je za otkrivanje tajnih podataka.

Komentiraj