Kako prenosi N1, Slovenija je danas uputila Hrvatskoj dvije diplomatske note. Tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se priopćenjem.

Jednom notom Slovenija je pozvala Hrvatsku na dijalog o implementaciji arbitraže. U posebnoj noti Slovenija je Hrvatskoj izrazila protest zbog kršenja granične crtne na moru.

“Radi se o 1400 kršenja u trenutku od arbitražne odluke, 29. 6. 2017. Slovenija poštuje graničnu crte te isto očekuje i od Hrvatske. Slovenski organi nisu i neće uzrokovati granične incidente jer svoje aktivnosti izvode isključivo na teritoriju Republike Slovenije”, stoji u priopćenju.  slovenskog ministarstva vanskih poslova.

Također navode da su slovenski predsjednik vlade i ministar vanjskih poslova danas obavijestili Europsku komisiju o aktualnom stanju te pozvali EK da reagira.

Za hrvatsku tvrdnju da je arbitražni postupak bio kompromitiran od strane Slovenije kažu da je Sud odlučio da kršenje postupka nije bilo takve prirode da bi Hrvatska dobila valjan razlik za izlazak iz Arbitražnog postupka.

Tijekom današnjeg dana nisu zabilježene izvanredne situacije ni izgredi u Savudrijskoj vali, nego uobičajene povrede crte razgraničenja od slovenskih plovila, potvrdio je novinarima u petak navečer u Savudriji načelnik sektora za granicu istarske Policijske uprave Loris Kozlevac.

“Hrvatska policija svakodnevno svojim plovilima nadzire i štiti granicu na moru u Savudrijskoj vali, pa tako i danas”, rekao je Kozlevac. Tijekom petka nisu zabilježene izvanredne situacije ni incidenti, nego uobičajene povrede crte razgraničenja od slovenskih patrolnih plovila.

Njihov broj i intenzitet ne odstupa od uobičajenoga, rekao je načelnik Kozlevac. Dodao je da je hrvatska policija postupala uobičajeno te da su hrvatski policijski brodovi bili uz hrvatske ribarice, a slovenske brodove koji su ušli u teritorijalne vode Republike Hrvatske upozorili su da su u hrvatskome teritorijalnom moru.

“Nakon izdanog upozorenja slovenski brodovi napustili su teritorijalne vode Republike Hrvatske, a hrvatske ribarice i hrvatska policija ostali su na istoj poziciji, u našim teritorijalnim vodama. Policija će i dalje provoditi iste mjere i svojim plovilima štititi državnu granicu i hrvatske ribare”, istaknuo je u izjavi za novinare načelnik sektora za granicu istarske Policijske uprave Loris Kozlevac.

Neslužbeno se doznaje da su zasad dvije hrvatske ribarice za sutra ujutro najavile isplovljavanje na područje Savudrijske vale koje Slovenci smatraju svojim teritorijalnim vodama.

 

Komentiraj