HINA/ STA/ Nebojša TejiĆ

SLOVENIJA Počeli teći izborni rokovi za predsjedničke izbore 22. listopada

U Sloveniji su od ponedjeljka počeli teći rokovi za postupke vezane na predsjedničke izbore koji su zakazani za 22. listopada, pa je od danas je moguće i podnošenje prvih službenih kandidatura, za što je krajnji rok 27. rujna, objavilo je državno zborno povjerenstvo.

Kandidate za predsjedničke izbore mogu predlagati zastupnici u parlamentu, političke stranke i birači.

Kandidat koji želi u predsjedničkku utrku s glasovima zastupnika treba najmanjen deset njihovih potpisa, a kandidati političkih stranaka trebaju potpise 3000 birača ili potpise triju zastupnika. Oni pak koji nastupaju kao kandidati građana trebaju povjerenstvu dostaviti ovjerene potpise najmanje 5000 birača.

Za takav način nestranački izražene potpore odlučio se i sadašnji predsjednik Borut Pahor koji je već neslužbneno najavio kandidaturu, a konkurira za svoj drugi predsjednčk mandat.

Većina politčkih stranaka još nije službeno odredila svoje kandidate, a da će se kandidirati na izborima najavila je nedavno Ljudmila Novak, parlamentarna zastupnica i predsjednica demokršćanske stranke Nova Slovenija (NSI). Neslužbeno je proteklih mjeseci više osoba iz društvenog i kulturnog života najavilo da će se natjecati za predsjednički položaj, no njima se ne daju veliki izgledi za uspjeh ili čak vjerojatnost da će prikupiti dovoljan broj potpisa.

Još uvijek je otvoreno hoće li i koga za predsjednički položaj kandidirati najveća koalicijska stranka, Stranka modernog centra (SMC) koju vodi premijer Miro Cerar, te glavna stranka parlamentarne oporbe, Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Komentiraj