Nel Pavletic/PIXSELL

SLOVENIJA Plagirana komedija izazvala kulturni skandal

Slovensko kazalište (foto ilustracija) iz Celja pojasnilo je u petak okolnosti zbog kojega je s repertoara nakon samo nekoliko predstava skinulo komediju „Profesionalci“  Borisa Kobala kojega su kazneno prijavili zbog krivotvorenja jer se pokazalo da je tekst koji im je prodao za 13.000 eura doslovan prijevod jedne talijanske komedije, odnosno plagijat, iako su na natječaju za najbolji komediografski tekst zahtijevali izvorno djelo.

Riječ je o skandalu koji  je zadnjih dana potresao slovensku kulturnu scenu. Kobal je renomirani glumac, redatelj, ali i autor više kazališnih djela za koja je do sada dobio i više nagrada, ali i vrlo poznat humorist, autor humorističkih emisija na radiju i televiziji, a vodio je i više kazališnih ustanova u zemlji.

Šezdesettrogodišnji Kobal rođen je u Trstu, gdje je završio i osnovnu školu, dok je iz režije diplomirao na Akademiji za kazalište i film u Ljubljani.

Neki njegovi prijatelji i simpatizeri još vjeruju da je riječ o zabuni, no on do sada nije istupio u javnosti i pojasnio svoju stranu priče.

Ravnateljica Slovenskog ljudskog gledališča (SLG) u Celju Tina Kosi  kazala je u petak na konferenciji za novinare da su Kobala kazneno prijavili i da će tražiti povrat 13.000 eura koje su mu dali za tekst za koji se, nakon ispitivanja anonimne prijave, pokazalo točnim da nije riječ o  Kobalovom autorskom djelu nego prijevodu komedije “La prova generale” talijanskoga autora iz prošlog stoljeća Alda Nicolaia.

Kazalištu je na taj način nanesena moralna, ali i materijalna šteta. Među ostalim, moralo je 3 i pol tisuće eura platiti zbog kršenja autorskih prava pravnim nasljednicima talijanskog pisca te otkazati ugovore s glumcima u predstavi koja je trebala ostati na repertoaru do kraja ove sezone.

O tome da se radi o plagijatu, odnosno doslovnom prijevodu uz nekoliko manjih kraćenja  i dodataka u tekstu, kazalište iz Celja obavijestilo je i Kobala s kojim više neće surađivati, a o svemu je obaviješteno i ministarstvo za kulturu, kazala je ravnateljica Kosi. Isplaćeni honorar kazalište će pokušat dobiti natrag putem suda.

Komentiraj