SLOVENIJA Optužnica za pranje novca Patrije protv Waltera Wolfa

EPA

Slovensko državno odvjetništvo podignulo je  optužnicu protiv kanadskog poduzetnika austrijsko-slovenskog podrijetla Waltera Wolfa za pranje novca koji je trebao poslužiti kao mito finske tvrtke Patrie u prodaji oklopnih transportera Sloveniji, objavila je u ponedjeljak slovenska komercijalna TV postaja POP-TV.

 

U optužnici podignutoj krajem srpnja radi se o iznosu od 3,6 milijuna eura koji navodno potječu iz nezakonitih provizija kojima je finska tvrtka Patria prije 12 godina željela osigurati prodaju oklopnih transportera slovenskoj vojsci u vrijednosti 282 milijuna eura, navodi POP-TV pozivajući se na neslužbene izvore.

Optužnica Wolfa, koji ima i slovensko državljanstvo, tereti da je raspolagao novcem koji potječe iz kaznenog djela, odnosno za prikrivanje njegova izvora jer je navodno u dogovoru s Patrjinim austrijskim predstavnikom Wolfgangom Riedlom novac dobiven od Patrije koji je trebao poslužiti kao mito prebacio na više svojih računa u inozemstvu, kako bi mu prikrio izvor, a dio je u Sloveniju unio u gotovini, tvrdi POP-TV.
U Sloveniji se oko afere Patra i navodnih Patrijinih nezakonitih provizija prije nekoliko godina vodio sudski proces na kjemu su najprije bila osuđena sva trojca slovenskh aktera u toj afer, ali je presude kasnije poništio ustavni sud, a cijeli je predmet u međuvremenu otišao u zastaru.

Među osumnjičenima za posredovanje mita je tada pred slovenskim sudom svjedočio i Wolf niječući svoje sudjelovanje, ali je nakon nekoliko ročišta otišao u Kanadu gdje stalno živi i nedostupan je slovenskim vlastima.
Kako navodi POP-TV, u optužnici državnog odvjetništva stoji da su Wolf i Riedl u bankama u Austrji podizali velike svote novca koje su namjeravli isplatiti za nezakonite “provizije” utjecajnim pojedincima u Sloveniji od kojih se očekivalo da će za Patriju na javnom natječaju za oklopna vozila osigurati političku potporu i bolji položaj u odnosu na druge.
U to doba je slovenski premijer bio Janez Janša, a minstar obrane Karl Erjavec.

Komentiraj