HINA/ STA/Tamino Petelinsek

Slovenija odluku o svome arbitru prepušta predsjedniku arbitraže

Slovenska vlada u četvrtak je odlučila da dati punomoć predsjedniku arbitražnog suda Gilbertu Guillaumeu da sam imenuje arbitra koji će u arbitraži zastupati Sloveniju, objavio je poslije podne u Ljubljani predsjednik vlade Miro Cerar.

“Ovim Slovenija poručuje Stalnom arbitražnom tribunalu da ima povjerenja u prosudbu predsjednika suda (Gilberta Guillaumea) te u cijeli tribunal i da vjeruje kako će oni ispuniti svoje zadaće koje su određene arbitražnim sporazumom”, kazao je Cerar, čija je vlada doluku donijela nakon konzultacija s političkim čelnicima u parlamentu i savjetovanjima sa stručnjacima za međunarodno pravo.

Po Cerarovim se riječima tako od strane Slovenije arbitražnom sudu i arbitražnoj presudi daje puni kredibilitet.

 

  • “Ovime dokazujemo da se zauzimamo za neovisnost i nepristranost arbitražnog suda”, kazao je Cerar, koji očekuje da će hrvatskog nacionalnog arbitra u arbitražnom vijeću koje trenutačno nije popunjeno imenovati također predsjednik Guillaume, nakon što je hrvatski sudac Budislav Vukas odstupio, budući da hrvatska vlada neće imenoveti svog arbitra.

 

“Tako će se osigurati i jednakopravnost obiju stranaka u postupku, a to je za konačnu pravednu presudu od iznimne važnosti”, kazao je Cerar.

Suprotno Hrvatskoj, koja drži da je Slovenija zbog poznatog skandala povrijedila arbitražni sporazum te se iz kontaminiranog postupka povlači, a Sloveniji predlaže traženje novog načina za rješenje pitanja granice, Slovenija tvrdi da se arbitraža ne može jednostrano otkazati i da arbitražni sud treba nastaviti svoj rad sve do konačne presude koja mora obvezivati obje strane.

U tom pogledu Slovenija za svoja stajališta očekuje i potporu Europske unije, a ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak da njegovi diplomati poduzimaju široku aktivnost na međunarodnom planu u prezentaciji slovenskih stajališta.

Komentiraj