SLOVENIJA: Nakon prosvjeda Janša se u “ratu protiv medija” taktički povlači

Usred noći sa srijede na četvrtak Odbor za kulturu slovenskog parlamenta je nakon brojnih prosvjeda slovenskih i međunarodnih novinarskih organizacija i udruženja te najvećeg prosvjeda slovenskih novinara dosad, na kojem ih se okupilo više stotina, donio odluku da Janšina vlada mora  u dovoljnom iznosu  financirati slovensku radioteleviziju i tiskovnu agenciju, ali je odbio povlačenje novih medijskih zakona iz parlamentarne procedure. Javna rasprava o medijskim zakonima je s pet dana produžena na 60 dana, ali obzirom na Janšin glavni cilj, da po uzoru na Orbana kontrolira medije to je samo taktičko povlačenje slovenske vlade i situacija će se ponovo rasplamsati u rujnu ove godine.

Sjednicu Odbora, koja je trajala više od deset sati, sazvale su opozicijske stranke nakon što su u javnost procurili prijedlozi novih medijskih zakona, prema kojima bi se značajno promijenila slovenska medijska scena po uzoru na Orbanovu Mađarsku. RTV Slovenija primala bi prema novom prijedlogu godišnje oko 14 milijuna eura manje. Uz trenutni manjak od oko 8 milijuna eura  godišnje, prema upozorenjima direktora Igora Kadunca,  svake godine bi im nedostajalo oko 23 milijuna eura, što bi značilo uništenje vodećeg javnog medijskog servisa u Sloveniji. Iz pretplate za RTV financirala bi se i Slovenska tiskovna agencija, koja, prema novom zakonu, ne bi više trebala biti neovisna od bilo koje političke opcije. Time bi po mađarskom modelu došlo do svojevrsnog spajanja vodećih i najvažnijih slovenskih javnih medija. Uz to, Janšina koalicija predvidjela je i dodatnu naplatu 50 eura godišnje za svako kućanstvo, korisnike usluga kabelskih i internetskih operatera, čime bi u posebnom fondu skupili 25 milijuna eura, koje bi distribuiralo Ministarstvo kulture pod kontrolom Janšine Slovenske demokratske stranke. Čitav plan je smišljen da se uništi ili podredi javne medije, a na njihov račun izdašno financira medije Janšine stranke, koje na sumnjiv način milijunima eura financiraju oligarsi bliski mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. Javna rasprava o paketu medijskih zakonu bila je predviđena u vrijeme godišnjih odmora, i to samo pet dana,  što je u tom tjednu izazvalo brojne slovenske i međunarodne reakcije.

U utorak, dan prije kraja roka od pet dana, na planove preuzimanja medija snažnim prosvjedima su reagirala mnoga europska udruženja novinara, kao što su Europska federacija novinara (EFJ), Međunarodni institut za tisak (IPI), Organizacija medija jugoistočne Europe (SEEMO), već prije Novinari bez granica (RSF), ali i organizacije kao su Europska radiodifuzna unija (EBU), Europska udruga novinskih agencija (EANA) i slične. U obranu neovisnosti slovenskih medija je pozvalo svih devet slovenskih vodećih sindikata, a na produžetak  javne rasprave pozvao je i predjednik Slovenije Borut Pahor.

Nakon toga Janša je hitno sazvao vrh vladajuće koalicije, koji je produžio rok za javnu raspravu na 60 dana. Ali, prema riječima ministra kulture Vaska Simonitija,  na noćnoj sjednici parlamentarnog odbora je izjavio da su promjene medijskih zakona minimalne i da strane organizacije ne poznaju realnu situaciju u Sloveniji. Čini se da je sve to samo taktičko povlačenje zbog brojnih pritisaka i da će sličan pokušaj stvaranja političkog medijskog carstva po uzoru na Viktora Orbana slijediti najesen. Znakovito je da premijer Janša nastavlja sa svojim redovitim napadima na slovenske medije i novinare na Twitteru i time nastavlja svoj rat protiv njih.

S druge strane jučer, u srijedu,  je parlamentarno Povjerenstvo za nadzor nad radom obavještajnih i
sigurnosnih službi primilo izvještaj o svibanjskom incidentu na slovensko-talijanskoj granici kad su dvojica slovenskih vojnika zaustavili građanina Slovenije pri čemu su mu automatskom puškom ciljali u glavu. Predsjednik Povjerenstva Matjaž Nemec potvrdio je da incidenat nije bio pripremljen, kao što su tjednima u javnosti tvrdili ministar obrane Matej Tonin i Slovenska vojska. Uz to, Janšini zagovornici  i slovenski veleposlanik u Italiji snažno su napadali novine slovenske manjine u Italiji Primorski dnevnik, koji je prvi izvjestio o tom opasnom incidentu pri susretu slovenskih vojnika s civilnim osobama za vrijeme pandemije koronavirusa.

Komentiraj