Slovenija: Najbolji podaci do sada, 289 novih slučajeva i 7 preminulih

U Sloveniji je u zadnja 24 sata 7 osoba umrlo od posljedica Covida-19, ali su drugi epidemiološki podaci najbolji u zadnjih nekoliko mjeseci,  broj hospitalizanih pao je na manje od 500 slučajeva, a idući tjedan počinje i  cijepljenje mlađe populacije.

Sa 2.406 PCR testova potvrđeno je 289 zaraza ili 12 posto, što je najniži udio pozitivnih nalaza nakon 12. listopada prošle godine, dok je u bolnicama 499 ljudi, čime je ispunjen jedan od uvjeta za dalnje popuštanje protuepidemijskih mjera.
Na intenzivnim odjelima covid bolnica je trenutno 129 pacijenata, a prosječni broj dnevnih zaraza na tjednoj razini pao je na 619, dok je do sada cijepljeno  251.755 ljudi, odnosno  23 posto populacije.
Zahvaljujući poboljšanju epidemiološke situacije, od  ponedjeljka hoteli  s više od 60 soba moći gostima nuditi smještaj  u više od polovice smještajnih kapaciteta,  uz  uvjet je da su gosti preboljeli Covid-19 u posljednjih 6 mjeseci, da su cijepljeni ili da imaju negativni test na koronavirus.
Zahvaljujući sve boljoj opskrbi cjepivima, vlada je najavila da će od ponedjeljka početi i cijepljenje mlađih kategorija u populaciji, premda će i dalje prednost imati stariji i rizičniji, dok se do sada nisu mogli cijepiti mlađi od 50 godina.

Komentiraj