Slovenski premijer Miro Cerar u utorak se na Brdu kod Kranja obratio novinarima nakon završetka sastanka na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

“Današnji susret smatram uspješnim”, rekao je Cerar. Na održanom sastanku raspravljalo se o proširenju Europske unije, sigurnosti, perspektivi za mlade i digitalnoj preobrazbi društva, što su prioritetna područja slovenskoga predsjedanja SEECP-om.

Na upit novinara je li na sastanku bilo riječi o arbitraži i odnosima s Hrvatskom, Cerar je odgovorio: “Slovenija je uvijek otvorena za dijalog s Hrvatskog, jasno, kad je dijalog moguć i kad ima smisla. I danas sam s premijerom Plenkovićem o tome razmijenio nekoliko riječi”, rekao je Cerar, kako prenosi N1.

“Još smo u slijepoj ulici. Uputili smo pismo EK vezano uz arbitražni sporazum i zamolio sam EK da uspostavi medijaciju u vezi Ljubljanske banku”, dodao je. Na pitanje zašto je odlučio zatražiti medijaciju oko Ljubljanske banke baš sada i ima li tajming veze s arbitražom rekao je da su kod Ljubljanske banke za Sloveniju “problem da sudovi u Hrvatskoj donose pravomoćne odluke koje su po Sloveniji protupravne i smatramo da nisu prihvatljive”.

“Bili smo primorani tako reagirati. Prošle godine je prošlo šest mjeseci za implementaciju arbitraže, a Hrvatska nije poštovala obveze i morali smo reagirati. Inače imamo dobrosusjedske odnose, ali nećemo popustiti kada se radi o našim interesima”, rekao je Cerar.

Komentiraj