Slovenija: Janša i Golob vode u predizbornoj anketi, skoro 20 posto neodlučnih

Mjesec i pol dana pred izlazak na birališta u Sloveniji oko 19 posto slovenskih birača ne zna kome bi dalo svoj glas, a od onih koji su se već odlučili najviše potpore ima stranka sadašnjeg premijera Janeza Janše, pokazuje nova anketa agencije Mediana za RTV Slovenija.

Prema ispitivanju na uzorku nešto većem od tisuću ispitanika, Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) dobila bi 18,3 posto glasova, što je 3,3 postotna boda više nego u anketi iste agencije provedenoj prije mjesec dana. Na drugom je mjestu u ispitivanju “Pokret Sloboda”, novouspostavljena politička platforma Roberta Goloba, koju preferira 18 posto birača, odnosno 2,2 postotna boda manje nego u veljači, kad je bila na prvom mjestu.

Menadžer Robert Golob relativno je novo lice u slovenskoj politici, a neke ga predizborne ankete vide i kao najozbiljniju konkurenciju Janši za mjesto premijera. Riječ je o inženjeru elektrotehnike (55) koji je niz godina bio na čelu najvećeg državnog elektroenergetskog poduzeća GEN-I, kojega je sadašnja vlada nedavno smijenila s mjesta glavnog direktora. Kratko vrijeme je bio u lijevoj vladi tadašnje premijerke Alenke Bratušek državi tajnik za energetiku te je bio politički aktivan u stranci Pozitivna Slovenija ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankoviča.

Na trećem mjestu su po potpori Socijalni demokrati (SD) Tanje Fajon sa 7,7 posto, a slijedi Lista Marjana Šareca (LMŠ) s 5,7 posto, Ljevica (L), Luke Meseca, s 5,6 posto, demokršćanska Nova Slovenija (NSI) s 5,5 posto i Stranka Alenke Bratušek (SAB) s 4 posto glasova, što je donji prag za ulazak u novi parlament.

Neodlučno više od 11 posto ispitanika

Prema anketi Mediane, još uvijek ne zna za koga će glasati 11,8 posto ispitanika, nijednu od stranaka koje su najavile izlazak na izbore ne bi biralo njih 6,1 posto, dok bi 1,2 posto biralo neku drugu stranku koja se još nije prijavila na parlamentarne izbore koji se održavaju 24. travnja.

Uz stranku sadašnjeg premijera potpora je u zadnjih mjesec dana narasla i trima od četiriju oporbenih stranaka koje su u predizbornoj koaliciji i isključuju povezivanje s Janšom. U pozitivnom trendu se nalaze Socijaldemokrati, Lista Marjana šareca i Stranka Alenke Bratušek, dok je potpora pala jedino Ljevici (L), kazala je za medije direktorica Mediane Janja Božič Marolt.

Premda je i novo ispitivanje pokazalo da nešto više od 50 posto birača vladu ocjenjuje negativno, njen se rejting u proteklih 30 dana popravio. Mediji ocjenjuju da je to među ostalim i posljedica poboljšanja epidemiološke situacije, odnosno ukidanja većine mjera, te još uvijek stabilne ekonomske situacije.

Komentiraj